Ekonomija     | 27.08.2019. 16:03 |

Za 28 najvećih privrednih subjekata veće cijene struje u RS-u

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 27.augusta (FENA) - Neće biti povećanja cijene električne energije za domaćinstva u Republici Srpskoj (RS), dok će od 1. septembra cijena električne energije za 28 najvećih potrošača biti povećana sa 31,3 na 35 eura po megavat satu.

Dogovor o tome postigli su danas entitetski premijer Radovan Višković, predstavnici "Elektroprivrede" i privrednici, uz stav da će ta cijena struje biti garantovana u narednih 16 mjeseci.

Višković je naglasio da je odbijen prijedlog da za najveće potrošače cijena bude 40 eura po megavat satu.

Pojasnio je da će 200 privrednih subjekata imati promjene u ugovorima o snabdijevanju struje, a podijeljeni su u šest kategorija.

U prvom redu su potrošači električne energije unutar „Elektroprivrede“, koji će imati definisanu cijenu na osnovu najveće koja važi u nekom od zavisnih preduzeća tog sistema, u drugoj su potrošači električne energije koji su izvan sistema „Elektroprivrede“, u trećoj grupi veletrgovine, a u četvrtoj grupi 28 najvećih potrošača.

-Najnižu cijenu i dalje će imati građani i ona ostaje nepromijenjena – rekao je Višković novinarima.

Ustvrdio je da će cijena za privrednike i dalje biti niža od onih u okruženju.

Predsjednik Privredne komore RS-a Borko Đurić rekao da je postignuto kompromisno rješenje na Viškovićev prijedlog, te da će za 28 najvećih potrošača biti izvršena korekcija ugovora o snabdijevanju električnom energijom, vezano za njihove primjedbe.

Sastanku u Privrednoj komori RS-a prisustvovali su i ministar energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić, direktor "Elektroprivrede RS-a" Luka Petrović, te predstavnici Unije udruženja poslodavaca i Konfederacije sindikata RS.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

BiH ostaje pouzdan izvoznik električne energije

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!