Bosna i Hercegovina     | 27.08.2019. 16:35 |

Dodik: Stalne opstrukcije za izbor novog saziva Vijeća ministara BiH (VIDEO)

FENA Hana Imamović

ISTOČNO SARAJEVO, 27. augusta (FENA) - Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik kazao je danas nakon što ponovo nije održana sjednica Predsjedništva da su u BiH prisutne stalne opstrukcije za izbor novog saziva Vijeća ministara BiH.

Imenovanje Zorana Tegeltije (SNSD) za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine bila je jedina tačka dnevnog reda današnje vanredne sjednice Predsjedništva BiH koja je otkazana.

Podsjetio je da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za imenovanje Tegeltije budući da su stigle i provjere koje je uradila Centralna izborna komisija (CIK) i Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA)

Podvukao je da za imenovanje novog saziva Vijeća ministara u potpisanom sporazumu lidera o formiranju vlasti nigdje ne stoji da je uvjet za to usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) kojeg je od BiH zatražio Sjevernoatlantski savez (NATO), odnosno stoji da nema prejudiciranja za članstvo u NATO-u.

Budući da se predsjedavajući i član Predsjedništva Željko Komšić (Demokratska fronta - DF) i Šefik Džaferović (Stranka demokratska akacija - SDA) pozivaju na potrebu poštovanje Ustava, zakona i odluka BiH, Dodik je pozvao da se provjeri stoji li u Ustavu da BiH ima nadležnost za odbranu, finansije, sud i tužilaštvo ili sigurnosne agencije.

- Bošnjaci uzurpiraju prava Hrvata jer su dozvolili da se uime Hrvata izabere Komšić za predstavnika Hrvata, a uzurpiraju i prava Srba jer 10 mjeseci nakon općih izbora ne dozvoljavaju Srbima da imaju legitimno političko predstavljanje u institucijama - podvukao je Dodik, dodajući da je na snazi institucionalna i politička kriza.

Novinare je podsjetio danas i na hronologiju formiranja vlasti i procese u veze s tim od prošlogodišnjih oktobarskih izbora te je izrazio nadu da će do 5. septembra biti sazvana još jedna sjednica o imenovanju Tegeltije, ali on je više neće zakazivati.

Također, najavio je da će 5. septembra uraditi neke poteze te da neće dozvoliti da se Srbima uzurpiraju prava, a ovo je rok do kada su se lideri stranaka, uz Dodika još i predsjednici SDA i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović i Dragan Čović, obavezali da će formirati vlast na državnom nivou.

Spreman je, tvrdi, da se vrati u Predsjedništvo BiH i da se bez uvjetovanja imenuje predsjedavajući Vijeća ministara BiH, a on nema nikakavih uvjeta iako bi, kaže, mogao to činiti te je pozvao sve da nađu rješenje. 

Današnja sjednica drugi je put sazivana, a Komšić i Džaferović ostali su kod stava da neće podržati imenovanje Tegeltije sve dok Predsjedništvo BiH ne usvoji i u sjedište NATO saveza uputi Godišnji nacionalni plan (ANP) iako nemaju nikakvih zamjerki na imenovanje Tegeltije.

Pogledajte http://fena.ba/video/3306

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dW180Idyd6691oleIuwUur33UM_EVeFb?usp=sharing

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Brisel - Kralj Belgije Filip u audijenciju primio Denisa Bećirovića

Vučić najavio "Vaskršnji sabor Srbije i Republike Srpske" 5.i 6. svibnja

Bećirović: OHR je integralni i nezaobilazni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo