Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 09:50 |

Općina Stari Grad Sarajevo - Proteklih mjeseci sanirano šest stambenih jedinica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28.augusta (FENA) - Proteklih mjeseci u Starom Gradu sanirano je šest stambenih jedinica socijalno ugroženim porodicama iz ove općine. Riječ je o projektu koji pomaže trajno stambeno zbrinjavanje i ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih kategorija stanovništva u Starom Gradu, kroz sanaciju individualnih stambenih objekata.

Kroz ovaj projekt porodicama je omogućena sanacija najoštećenijih dijelova kuća, a za ove radove Općina Stari Grad izdvojila je oko 24.000 konvertibilnih maraka, saopćeno je iz služba za odnose s javnošću i informacione sisteme Općine Stari Grad.

Ističu, jedan od prioriteta Općine bila je petočlana porodica Esnafa Somuna. Esnaf i njegova supruga Almedina imaju tri kćerke Amnu, Ajlu i Eminu, a u prodici je samo Esnaf zaposlen. Njih petoro su živjeli u maloj neuslovnoj kući na Hladivodama. Kako je ispričala Almedina, u kući žive već dvanaest godina, od 2007. godine.

- Te godine su nam bile najteže. Živjeli smo na nezavršenom spratu sa naše dvije djevojčice koje su tada imale tri i četiri godine. Uspjeli smo nekako da jednim dijelom 'pokrijemo' kuću i to je tako stajalo sve do sada - ispričala je Almedina.   

U sklopu ovog projekta, Općina je pomogla i braći Midhatu i Mirsadu Plavčiću iz ulice Sarajevskih gazija. Ova dva brata također žive bez ikakvih primanja, u vrlo neuslovnoj porodičnoj kući, te je Općina, putem Službe za investicije i komunalne poslove, angažovala firmu koja im je izvršila sanaciju krovne konstrukcije i postavila nove oluke.

Osim ovih porodica, u proteklom periodu sanirana su još četiri kuće u Starom Gradu, i to porodicama Hodžić, Duraković, Karalija i Softić.

U zavisnosti od potreba koje su iskazane, u ovim stambenim jedinicama urađena je zamjena stolarije, sanacija kupatila, stropnih konstrukcija i drugo, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Delegacija Općine Stari Grad Sarajevo u posjeti ministrima Vlade Srbije i Općini Stari Grad Beograd

Autoceste FBiH: Na mostu Počitelj otklanjaju se nedostatci

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!