Svijet     | 28.08.2019. 10:38 |

Indonezijske snage 'otvorile vatru' na demonstrante u Papui

FENA Internet

DŽAKARTA, 28. augusta (FENA) - Indonezijske vladine snage otvorile su vatru na demonstrante u Papui, ubivši šest ljudi dok su pokušali da se probiju u ured lokalne vlade u regiji Deiyai u srijedu, javio je website vijesti Suarapapua.com, pozivajući se na portparola separatističke grupe.

- Pucnjava se odvija upravo sada, ne znamo koliko ima žrtava - izjavio je Markus Haluk, čelnik separatističkog Ujedinjenog oslobodilačkog pokreta za Zapadnu Papuu, Reutersu putem telefona.

Portparol nacionalne policije Dedi Prasetyo odbacio je izvještaje o ubistvima demonstranata kao "provokaciju", dodajući da se samo informaciji papuanske policije može vjerovati.

Papuanski vojni porparol Eko Daryanto izjavio je da su neki policajci pogođeni strijelama.

- Ne znam koliko ima žrtava jer su komunikacije s tom regijom limitirane - izjavio je on  Reutersu putem telefona.

Na hiljade Papuanaca protestvovalo je protiv, kako smatraju, etničke diskriminacije od prošle sedmice, dok su demonstranti podmetali požare na pijaci, u zatvoru i u vladinim uredima.

Demonstracije su izazvane rasističkim akcijama protiv papuanskih studenata, koji su napadnuti suzavcem u svom studentskom domu i pritvoreni su u gradu Surabaya na najvećem indonezijskom otoku Java 17. augusta, ali su neki protestni skupovi prerasli u šire zahtijeve za glasanjem o nezavisnosti.

 Oko 1.200 policajaca prebačeno je u regiju u kojoj postoji ionako snažno vojno prisustvo zbog višedecenijskog separatističkog sukoba.

Džakarta je prekinula internet konekciju regiji u prošloj sedmici kako bi zaustavila njene mještane da dijele "provokativne" poruke koje bi mogle izazvati novo naasilje, u mjeri koju su kritikovale grupe za ljudska prava i novinari, koji tvrde da im je otežala izvještavanje, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Broj ubijenih u ruskom zračnom napadu na ukrajinski grad Černihiv porastao na 18

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskoj ofanzivi na Gazu porastao na 33.899

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'