Svijet     | 28.08.2019. 12:24 |

Japanski degradirani trgovinski status Južne Koreje stupio na snagu

FENA Internet

TOKIO, 28. augusta (FENA) - Japanski degradirani trgovinski status Južne Koreje stupio je na snagu u srijedu, u odluci koja je već izazvala niz reakcija koje su naškodile odnosima dvije zemlje.

Japanski proizvođači sada moraju tražiti odobrenje za svaki ugovor iz domena tehnologije za izvoz u Južnu Koreju umjesto da prolaze kroz jednostavnije provjere kakve se omogućuju preferencijalnim statusom koji uživaju SAD i druge zemlje.

Otkako je Japan objavio odluku prije dva mjeseca, Južna Koreja odlučila je da odgovori sličnim degradiranjem trgovinskog statusa Tokija, koje će stupiti na snagu narednog mjeseca. Seul je također otkazao sporazum o diobi vojnih obavještajnih podataka s Japanom.

Južna Koreja optužila je Japan da koristi trgovinu kao oružje u njihovom sporu povezanim s japanskom kolonijalnom vladavinom nad Korejskim poluotokom od 1910. do 1945.

Japan negira da njegovi potezi predstavljaju odmazdu prema Južnoj Koreji i tvrdi da su pitanja obeštećenja za ratni period već razriješena.

- Odnosi između Japana i Južne Koreje još uvijek su u veoma ozbiljnoj fazi zbog ponovljenih negativnih i iracionalnih akcija Južne Koreje, uključujući kritično pitanje radnika s Korejskog poluotoka - izjavio je novinarima portparol japanske vlade Yoshihide Suga.

On je mislio na presudu južnokorejskog Vrhovnog suda od prošle godine koja navodi da sporazum o ratnim odštetama ne pokriva individualna potraživanja za odštetom i naredio je japanskim kompanijama da isplate obeštećenja prinudnim radnicima iz tih vremena.

Suga je kazao da će Japan nastaviti s pokušajima da razgovara s Južnom Korejom.

Kim Hyun-chong, zamjenik direktora ureda za nacionalnu sigurnost južnokorejskog predsjednika, optužio je japanskog premijera Shinzo Abea da tretira Južnu Koreju, dugogodišnju saveznicu skupa sa SAD-om, kao "neprijateljsku državu", prenosi Associated Press.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Porast broja brakova u Južnoj Koreji

Prva japanska privatna raketa eksplodirala nakon lansiranja

Južna Koreja najavila pravne akcije protiv ljekara stažista koji protestuju protiv vladinih planova

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo