Svijet     | 28.08.2019. 15:38 |

Rusija i Turska razgovaraju o mogućoj isporuci Su-35 i Su-57 aviona

FENA Internet

MOSKVA, 28. augusta (FENA)  - Rusija i Turska raspravljaju o mogućoj isporuci ruskog borbenog aviona Suhoja Su-57 i Su-35 Turskoj, citirala je u srijedu novinska agencija RIA ruskog dužnosnika.

Rusija je ove godine počela s isporukom raketnog sistema S-400 zbog čega je došlo do pogoršanja veza Turske sa saveznicima u NATO-u, a Washington je započeo s isključivanjem Turske iz programa prodaje aviona  F-35 toj zemlji.

Čelnik ruske Federalne službe za vojno-tehničku suradnju rekao je da je kasnije u srijedu planirao razgovarati s turskim kolegom o odbrambenom raketnom sistemu S-400, kao i o "mogućoj dostavi Su-35 ili Su-57 aviona".

"Pokazali su interes, no prerano je govoriti o pregovorima o ugovoru. Nije podnesen zahtjev, moramo prvo održati konsultacije", citirala je RIA dužnosnika Dmitrija Šugajeva.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je u utorak, nakon razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi, da Turska želi nastaviti saradnju s Rusijom na području odbrambene industrije i trgovine avionima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija intenzivira napade na ukrajinska skladišta sa oružjem

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Steinmeier u Turskoj povodom obilježavanja godišnjice diplomatskih odnosa Berlina i Ankare

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta