Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 16:28 |

Rittimann: Prisustvo EUFOR-a zalog posvećenosti EU miru i stabilnosti u BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Operativni komandant EUFOR-a, generalpukovnik Olivier Rittimann predvodio je vojnu delegaciju EU tokom posjete Bosni i Hercegovini od 26. do 28. augusta, čiji je cilj bila posjeta misiji EUFOR-a, te sastanci sa međunarodnim i bh. zvaničnicima.

Dočekao ga je komandant snaga EUFOR-ove operacije Althea, generalmajor Reinhard Trischak, saopćeno je iz EUFOR-a. 

Dvojica generala sastala su se sa visokim predstavnikom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU, članovima Predsjedništva BiH, ministrima odbrane i sigurnosti BiH, kao i načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH.  

Izrazivši zahvalnost za podršku koju pruža EUFOR, članovi Predsjedništva BiH istakli su dobru suradnju između EUFOR-a i struktura BiH, civilnih i vojnih, koja se naročito odnosi na Ministarstvo odbrane.

Komandant EUFOR-a, generalmajor Trischak podvukao je značajan napredak postignut unutar Oružanih snaga BiH, naglasivši da one, kao jedna od institucija koja prema rezultatima istraživanja javnog mnijenja u BiH uživa najveće povjerenje, pružaju primjer kako se izvršavaju zadaci.

- Naročito se ističe Deminerski bataljon - rekao je generalmajor Trischak, navodi se u saopćenju.

EUFOR posmatra, savjetuje i pruža podršku Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH u njegovim operacijama.

Također, EUFOR podržava izvršenje plana Ministarstva odbrane BiH za rješavanje nestabilne municije, naoružanja i eksplozivnih sredstava, čime se doprinosi sigurnijem i stabilnijem okruženju.  

Iz EUFOR-a ističu kako će kroz dvije sedmice biti potpisan Plan obuke i suradnje za 2020. godinu između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH, te da će u oktobru biti izvedena EUFOR-ova godišnja vojna vježba ,,Brzi odgovor’’ u suradnji sa sigurnosnim partnerima u BiH, a radi provjere sposobnosti da se, u slučaju potrebe, dovedu značajne rezervne snage.

Generalpukovnik Rittimann izjavio je da, sve dok je razvoj situacije u BiH nepredvidiv, EUFOR mora zadržati fizičko i psihološko prisustvo kao vidljiv zalog posvećenosti Evropske unije miru i stabilnosti Zapadnog Balkana.

- Naša disciplina nije sprint, nego maraton - dodao je operativni komandant.

Generali su istakli da EUFOR i dalje budno prati sigurnosnu situaciju i usmjerava aktivnosti na svoj suštinski zadatak, a to je pomoć vlastima BiH, u okvirima nadležnosti, u održanju mira i stabilnosti u zemlji.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta