Svijet     | 28.08.2019. 15:58 |

Južna Koreja pozvala japanskog ambasadora kako bi izrazila protest

FENA Internet

SEUL, 28. augusta (FENA) - Južna Koreja  u srijedu je pozvala japanskog ambasadora kako bi mu izrazila protest protiv odluke da oduzme Seulu preferencijalni trgovinski status koja je danas stupila na snagu, u jeku rastućeg političkog i ekonomskog spora dvije zemlje.

Japan je izbacio Južnu Koreju s takozvane bijele liste favoriziranih trgovinskih partnera u ovom mjesecu, što bi moglo značiti više dokumentacije i inspekcija na licu mjesta za neke japanske izvoznike i potencijalno usporavanje snabdijevanja raznim robama.

Odluka je nagnala Južnu Koreju da izbaci Japan sa svoje preferencijalne trgovinske liste i da ukine sporazum o diobi obavještajnih podataka.

Južnokorejski savjetnik za nacionalnu sigurnost, Kim Hyun-chong izjavio je da duboko žali zbog japanske odluke da ukine favorizirani status južnokorejskom izvozu koja je danas stupila na snagu.

- Južna Koreja je spremna da razmotri svoju odluku o okončanju diobe obavještajnih podataka ukoliko Japan ispravi svoje "nepravedne mjere". Lopta je sada na japanskoj strani terena - izjavio je Kim na konferenciji za novinare.

Odnosi između dvije zemlje pogoršali u se krajem prošle godine nakon što je južnokorejski Vrhovni sud naredio obeštećenje za neke Korejce koji su bili prisiljeni da rade u japanskim firmama tokom japanske okupacije u periodu 1910-45.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Cho Se-young pozvao je japanskog ambasadora Yasumasa Nagaminea kako bi mu uručio zvanični protest i zatražio je da odluka o ukidanju "bijele liste" bude poništena, saopćilo je južnokorejsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Cho je ukazao da je japanska mjera čista odmazda zbog sudske odluke i da predstavlja težak izazov koji je uzdrmao temelje kooperativnih odnosa dvije zemlje - navodi ministarstvo u saopćenju.

Nagamine je odbio da komentira pritužbu. Portparol japanske vlade Yoshide Suga ponovio je, međutim, da je japanski stav ispravan i optužio je Južnu Koreju zbog njenih akcija po pitanju prinudne radne snge koje su zategnule veze između dvije zemlje.

- Odnosi između Japana i Južne Koreje u izuzetno su teškom stanju zbog ponavljanih negativnih i iracionalnih akcija južnokorejske strane - izjavio je Suga na redovnoj konferenciji za novinare, bez dodatnih pojašnjenja, prenosi Reuters.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Premijer Južne Koreje i visoki predsjednički savjetnici podnijeli ostavke nakon izbornog poraza

SAD i Japan dogovorili jačanje vojne saradnje zbog napetosti s Kinom

Uvjerljiva pobjeda opozicije na parlamentarnim izborima u Južnoj Koreji

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'