Bosna i Hercegovina     | 28.08.2019. 16:49 |

Suđenje za zločine u Zvorniku - Dokazi o sistematskom napadu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. augusta (FENA) - Na suđenju Cvijanu Tomaniću za zločine počinjene na području Zvornika, Tužilaštvo BiH uložilo je dokumentaciju kojom nastoji dokazati postojanje širokog i sistematičnog napada.

Tužilaštvo je među 40-ak materijalnih dokaza uložilo borbene izvještaje i depeše iz jula i avgusta 1992. godine Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS) i drugih vojnih formacija, kao i spiskove zatvorenika iz aprila iste godine.

Tužiteljica Dika Omerović je, u dokaze o postojanju širokog i sistematskog napada na području Zvornika 1992. godine, uložila i odluke o osnivanju srpskih političkih organa i vojnih jedinica.

Među dokumentima je i odluka o preuzimanju napuštenih i slobodnih stambenih i poslovnih prostora od 16. maja 1992. godine, kao i davanju ovlaštenja policijskim stanicama u Loznici i Malom Zvorniku (Srbija) za privođenje u policiju u Zvornik.

Osim ove grupe dokumenata, tužiteljica je uložila i zapisnike u vezi sa ekshumacijom na Crnom vrhu i identifikacijom Hajrudina Čerkića i Mehdina Halilovića.

Tužilaštvo BiH tereti Cvijana Tomanića da je, kao pripadnik Zvorničke brigade VRS-a, učestvovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva – ubistvima, teškim oduzimanjem slobode i drugim nečovječnim djelima.

Na teret mu je stavljeno ubistvo civila albanske nacionalnosti, kao i odvođenje u nepoznatom pravcu dvojice civila bošnjačke nacionalnosti, čiji su posmrtni ostaci kasnije ekshumirani iz masovne grobnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. septembar, prenosi BIRN.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Određen pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenima u predmetu Zlatko Ibrišimović i drugi

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu