Svijet     | 29.08.2019. 12:16 |

Kina tvrdi da demonstranti u Hong Kongu moraju poštovati zakon

FENA Internet

PEKING, 29. augusta (FENA) - Kinesko ministarstvo odbrane saopćilo je u četvrtak da demonstranti u Hong Kongu moraju poštovati zakon i da je garnizon kineske vojske u tom gradu odlučan da brani njegovu teritoriju.

Portparol ministarstva Ren Guoqiang također je izjavio na mjesečnom brifingu za novinare da su nedavne vojne vježbe u Shenzenu u blzini Hong Konga dio redovnih godišnjih vojnih manevara.

Hong Kong je zahvaćen žestokim i povremeno nasilnim protestima protiv vlade koji traju već tri mjeseca, izazvanih sada ukinutim prijedlogom zakona o izručenju kineskoj matici i brigama da Peking pokušava da stavi teritoriju pod širu kontrolu matice.

Kina je rotirala trupe svoje Narodne oslobodilačke vojske u garnizonu u Hong Kongu u utorak, nekoliko dana prije nego što su demonstranti planirali da održe marš u kome pozivaju na punu demokratiju u gradu pod kineskom vašću nakon tri mjeseca povremeno nasilnih demonstracija.

Kineski državni mediji opisali su pokrete trupa u ranim jutarnjim satima kao rutinske, dok su azijski i zapadni diplomati u bivšoj britanskoj koloniji saopćili da su ih očekivali.

Čak i u slučaju da se pokažu ko rutinski, vojni pokreti vjerovatno bi pojačali nervozu u "specijalnoj administativnoj regiji" koja je vraćena Kini u 1997.

- Kineska vojska dat će čak i veći doprinos održavanju prosperiteta i stabilnosti Hong Konga - navela je kineska državna novinska agencija Xinhua  saopćenje garnizona Narodne oslobodilčke vojske na toj teritoriji, prenosi Reuters. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Njemačka uhapsila trojicu osumnjičenih za špijunažu s kineskom tajnom službom

Kina suočena s poplavama, vlada primorana da uvede mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Kina i Indonezija pozvali na hitan i trajan prekid vatre u Gazi

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta