Sport     | 29.08.2019. 13:18 |

Ghidini: Tuka je u odličnoj formi, nadamo se dobrim rezultatima

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) – Najbolji bosanskohercegovački atletičar Amel Tuka večeras će nastupiti u finalnoj trci Dijamantske lige u Zürichu.

Trener trofejnog bh. atletičara Gianni Ghidini podsjeća da je Tuka na ovom stadionu 2014. godine ostvario zavidne rezultate, te da se u ovoj sezoni nalazi u odličnoj formi zbog čega se od njega mogu očekivati zapaženi rezultati.   

- Na stadionu u Zürichu Amel je nastupao u evropskom finalu 2014. godine. Ova sezona je započela dosta dobro jer je obavio dobre pripreme, a zatim je imao odlične nastupe u Stockholmu i Ostravi gdje je pobjeđivao, a zatim je bio treći u Monte Carlu, gdje je istrčao u vremenu 1:43,62, što je treće vrijeme u svijetu ove godine. Uspio se pripremiti na odgovarajući način, nije se povrijeđivao, niti je imao probleme s mišićima ili drugog tipa, što ga je kočilo u nekoliko proteklih sezona - kazao je Ghidini.

Tuku očekuje finale Dijamantske lige gdje će nastupiti najbolji 800-metraši svijeta u ovoj godini, a Ghidini naglašava da će ova trka za Tuku biti prvi pravi ispit nakon proteklog perioda u kojem se naporno pripremao za nadolazeća takmičenja.

- Vidjet ćemo da li će naporan rad uroditi plodom, a uslijedit će duel Evrope protiv SAD-a u Minsku, gdje će Tuka u svojoj disciplini braniti boje starog kontinenta. Nakon toga odradit ćemo petnaestodnevne pripreme na moru za svjetsko prvenstvo u Dohi. Nadam se da će u Dohi Amel biti u 100-postotnoj formi. Cilj je bio da njegovu formu dignemo na 90 do 93 posto do kraja jula, a sada se bližimo maksimumu njegove forme - objasnio je Ghidini.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Atletičari i atletičarke Slobode Tehnograd nastavili uspješnu dvoransku sezonu

Atletika - Marija Vrajić i Emir Hastor pobjednici Tuzlanskog maratona

Hrvatska ostala bez organizacije Svjetskog prvenstva u krosu

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana