Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 14:21 |

Međunarodni dan nestalih osoba bit će obilježen na Površinskom kopu Miljevina

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Udruženje žrtava rata Foča 92-95, će u petak obilježiti Međunarodni dan nestalih osoba - 30.august, na lokalitetu Površinski kop-Miljevina pod motom „Gdje je ?“.

Na tom lokalitetu su 2004. godine ekshumirana 73. posmtna ostatka tijela njihovih najmilijih, a postoje sumnje, navodi se u saopćenju Udruženja, da tu ima još posmrtnih ostataka.

- Broj nestalih u BiH iznosi više od 7.000, a od toga je samo u Foči 627 prisilno nestalih osoba. Porodice prisilno nestalih, nastavljaju da žive u neizvjesnosti i nadi da će dobiti informaciju o sudbini svojih nestalih srodnika - ističe se u saopćenju.

U Udruženju smatraju da je pitanje nestalih osoba najveće humanitarno pitanje i problem koji opterećuje sve građane i to nije samo pitanje porodica nestalih osoba, nego ljudsko i civilizacijsko pravo nestale osobe da joj se vrati identitet i pravo porodica da saznaju istinu.

- Bez rješavanja sudbina nestalih u državama regiona nema ni napretka u izgradnji sigurnog i mirnog okruženja, a samim time ni bolje budućnosti – naglašava se u saopćenju.

Na obilježavanju Međunarodnog dana nestalih osoba bit će poslata  poruka i apel predstavnicima vlasti i javnosti da se riješi sudbina nestalih i time okonča neizvjesnost preživjelih.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Obilježavanje Međunarodnog dana protiv seksualnog nasilja nad ženama u ratu

Udruženje žrtava rata Foča zatražilo da se ukloni mural Draži Mihailoviću

Žrtve rata Foče: Neprimjereni predizborni spektakli na mjestima zločina

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta