Bosna i Hercegovina     | 29.08.2019. 17:12 |

Suđenje Zoranu Bogdanoviću za premlaćivanje i ubistva Bošnjaka u Janji

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. augusta (FENA) - Svjedoci Odbrane u predmetu Bogdanović i drugi izjavili su da je civilna policija pružala zaštitu bošnjačkom stanovništvu u Janji i privodila počinioce srpske nacionalnosti.

Svjedočeći na poziv Odbrane Ljubiše Ikića, Milenko Ilić je kazao da je, kao rezervni policajac u Janji, svaki dan išao na dvije do tri intervencije. Kako je rekao, bilo je slučajeva krađa, ugrožavanja života, istjerivanja iz kuća…

On se prisjetio slučaja kada je pijani vojnik s automatskom puškom istjerao sve Bošnjake iz jedne kuće. Ilić je kazao da mu je nekako prišao i uzeo oružje, te stavio lisice i odveo ga u stanicu.

- Sve je zapisano u svesku, ko je priveden, šta je oduzeto, bomba, oružje… Od privedenih je bilo 90 odsto Srba - izjavio je svjedok.

Prema njegovim riječima, policija je jedina štitila bošnjačko stanovništvo u Janji, gdje je bilo i drugih formacija i gdje je situacija bila usložnjena po dolasku izbjeglica.

Ilić je rekao da je jedno vrijeme Ikić bio komandir Odjeljenja policije u Janji, a da su prije njega tu dužnost obavljali optuženi Zoran Bogdanović i Milan Đokić, a prethodno Hadžan Bardak.

Kazao je da komandiri nakon napuštanja dužnosti više nisu bili u policiji u Janji. Naveo je da je, u slučaju odsustva komandira, naređenja davao dežurni.

Ilić je potvrdio da je policija išla i na liniju po deset dana. Kako je rekao, dva puta je bio na liniji sa Ikićem.

Za učešće u nezakonitom privođenju, maltretiranju, premlaćivanju i ubistvima civilnog bošnjačkog stanovništva na području Janje, osim Ikića, Bogdanovića i Đokića optuženi su Branislav Trišić, Zoran Tanasić, Žarko Milanović, Mladen Krajišnik, Savo Mršić, Milivoje Čobić i Milan Marković. Prema optužnici, oni su bili komandiri i pripadnici aktivnog i rezervnog sastava stanice milicije u Janji.

Svjedok Ilić je potvrdio da je u Janji ubijena jedna bošnjačka porodica i da je stanovništvo izašlo na proteste povodom toga.

Na pitanje Odbrane, prisjetio se da je sa tadašnjim komandirom Đokićem otišao da vidi proteste i da su desetak minuta razgovarali s mještanima. Prema njegovim riječima, iznenada su došla tri kombija specijalne policije iz Bijeljine.

Svjedok je kazao da ne zna ko je zvao specijalce i da Đokić nije kontaktirao ni s kim preko “motorole”. Ilić je rekao da mu nije jasno kako je Đokić optužen.

- Mićo 1992. ugrađuje zaštitne mreže na prozore. Prijete mu Srbi da će mu baciti bombu jer štiti Muslimane - kazao je svjedok.

Nikola Katić takođe je posvjedočio da je policija imala prijetnje zbog intervencija na zaštiti bošnjačkog stanovništva.

Svjedok, koji je bio vođa jedne od ekipa Interventnog voda policije u Bijeljini, rekao je da se situacija zakomplikovala s doseljavanjem izbjeglica. Kazao je da su imali intervencije prilikom održavanja policijskog časa, kao i zbog tuča, svađa, alkohola, pokušaja uzimanja kuća…

Napomenuo je da su im neki Srbi govorili da štite Bošnjake i da bi oni to “riješili” da nije policije.

- Ja sam bio UNPROFOR - rekao je svjedok Katić.

On je potvrdio da su “Garda” i radikali jednom opkolili stanicu policije u Janji tražeći da se ne privode njihovi pripadnici.

Suđenje se nastavlja 5. septembra, prenosi BIRN BiH.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Obilježavanje 31. obljetnice zločina nad Hrvatima u Trusini

Sud BiH - Potvrđena optužnica u predmetu Veljko Brajić i drugi

Potvrđena optužnica Mevljudinu Idrizoviću i Bobanu Jankoviću za isporuku droge iz Crne Gore u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta