Stranačke aktivnosti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje

Generalni sekretar Partije demokratskog progresa Milko Grmuša izjavio je danas da politički predstavnici Republike Srpske na svim nivoima moraju insistirati na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Bosne i Hercegovine i Srbije, po uzoru na identično rješenje koje su prije nekoliko dana postigle Srbija i Sjeverna Makedonija.


„LJudi u Republici Srpskoj, prije i iznad svega, žele da žive u normalnoj, uređenoj, pravnoj i prosperitetnoj Republici Srpskoj, te ne žele granicu između Srpske i Srbije. Ako su Sjeverna Makedonija i Srbija mogle da dogovore da postoji samo jedan granični prelaz između te dvije zemlje, što u značajnoj mjeri ubrzava protoko ljudi, robe i usluga, onda je neophodno da isti sporazum bude postignut i između Srbije i BiH“, naglasio je Grmuša.


Prema njegovim riječima, indikativno je da ovo pitanje nije niti jednim slovom našlo svoje mjesto u tekstu principa za uspostavljanje vlasti između SDA, HDZ BiH i SNSD.


„Dok su SDA i HDZ BiH u sporazumu te tri stranke unijeli svoje stranačke i najvažnije političke zahtjeve naroda koje predstavljaju, SNSD je iz samo njima znanih razloga propustio da eksplicitno navede da granica između Srbije i BiH mora da bude maksimalno labava, jer je to strateški interes Srba i Republike Srpske“, istakao je Grmuša.


Grmuša je dodao da u svim budućim političkim razgovorima i procesima unutar BiH srpski politički faktor mora da insistira na uvođenju integrisanog graničnog prelaza između Srbije i BiH, kao i uvođenju jedinstvenog ekonomskog i carinskog prostora između Srbije, Republike Srpske i Federacije BiH, zajedno sa svim ostalim zainteresovanim zemljama regije, jer je to jedini mehanizam nacionalne i ekonomske emancipacije Republike Srpske i njenog privrednog i infrastrukturnog snaženja.

PDP
Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.