Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 11:43 |

Osnovne škole u HNŽ-u dobile lutke za reanimaciju

FENA Saopćenje

MOSTAR, 30. kolovoza (FENA) - Na Nastavničkom fakultetu Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru koordinatorica projekta Japanske agencije za međunarodnu suradnju (JICA) Yasuko Tsuji uručila je ministru obrazovanja, znanosti, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Rašidu Hadžoviću 50 lutki za reanimaciju za sve osnovne škole u HNŽ-u.

"Ova donacija veoma je kvalitetna i važna kako za profesore, tako i za učenike, a sve u cilju svladavanja vještine spašavanja ljudi. Ovaj zaista značajan projekt za naš kanton traje skoro dvije godine i zaista je poboljšao kvalitetu održavanja nastave iz predmeta tjelesnog i zdravstvenog odgoja. Ovom prilikom želim zahvaliti našim partnerima, Japanskoj agenciji za međunarodnu suradnju za dosadašnju uspješnu suradnju, te se nadam se da ćemo i u budućnosti realizirati slične projekte koji će doprinositi unaprjeđenju sistema obrazovanja", kazao je ministar Hadžović.

Nakon obavljene primopredaje, u prostorijama Nastavničkog fakulteta, a u organizaciji Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i Sportskog saveza Grada Mostara, održan je seminar za nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja u sklopu kojeg je održana i radionica na temu pružanja prve pomoći i reanimacije.

Memorandum o razumijevanju "Projekta izgradnje povjerenja putem tjelesnog obrazovanja u Bosni i Hercegovini" između JICA-e i resornog ministarstva omogućio je da se u osnovnim školama u HNŽ-u poboljša kvaliteta održavanja nastave iz predmeta tjelesni i zdravstveni odgoj putem opremanja škola najnovijom opremom te izmjenom nastavnog plana i programa zasnovanog na APOSO-voj zajedničkoj jezgri nastavnih planova i programa, priopćeno je iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a i NDC Mostar nastavljaju suradnju

Hota-Muminović: Nastavnici u centru transformacije obrazovanja

Bosanskohercegovački ministri za obrazovanje u radnoj posjeti u Turskoj

Promo

MKF LIDER organizirao akciju pošumljavanja: Zajedno ka zelenijoj budućnosti

Vaše praznično putovanje može da počne uz m:tel roming tarifne opcije

Tri noći nevjerovatne muzičke magije: Banja Luka Fest i ove godine uz podršku kompanije m:tel