Svijet     | 30.08.2019. 12:14 |

Francuska se priprema za Brexit bez sporazuma

FENA Internet

PARIZ, 30. augusta (FENA) - Francuska vlada sačinjava planove za "haotični Brexit", dok je njena evropska  ministrica upozorila  da će Britanija  najvjerovatnije napustiti Evropsku uniju bez sporazuma.

Francuska ministrica za evropska pitanja Aurelie de Montchalin izjavila je za TV stanicu BFM da, "uzimajući u obzir kako se stvari sada odvijaju, Britanija će otići 31. oktobra bez planova kako da se bavi trgovinom, putovanjima i prekograničnim poslovanjem narednog jutra". 

- Mi svo vrijeme razgovaramo s našim britanskim kolegama o Brexitu i sporazum o povlačenju dogovoren s EU ostaje za stolom - kazala je de Montchalin.

Ona nije komentirala potez britanskog premijera Borisa Johnsona u ovoj sedmici da suspenduje parlament do sredine oktobra.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Christophe Castaner sastao se u četvrtak sa svojim britanskim kolegom i kazao je da je "od suštinskog značaja održati tjesnu sradnju s Britanijom, uprkos Brexitu, posebno u borbi protiv terorizma i upravljanju migracijom". 

Ministar u britanskoj vladi Michael Gove doputovao je danas u posjetu francuskom lučkom gradu Calaisu kako bi se sastao s francuskim ministrom za carine da raspravljaju o pripremama za  Brexit, prenosi Associated Press.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vučić se sastao s Dodikom: Pripreme za veliki Vaskršnji sabor teku odlično

Francuska se zalaže za veće ograničavanje uvoza prehrambenih proizvoda iz Ukrajine

Francuski javni deficit porastao na 5,5 posto BDP-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo