Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 12:29 |

Golić: Park prirode 'Una' dodatni adut protiv odlaganja otpada na granici s BiH

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 30. augusta (FENA) – Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske (RS) Srebrenka Golić podsjetila je danas da taj resor provodi aktivnosti kada je riječ o proglašenju Parka prirode „Una“, što će, smatra, biti dodatni adut u borbi protiv namjere Hrvatske da radioaktivni otpad odlaže na lokalitetu Trgovska gora.

Golić je sa novoimenovanim ambasadorom Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj Aleksandrom Vranješem razgovarala o namjeri Hrvatske da radioaktivni otpad iz NE Krško odlaže na lokaciji Čerkezovac-Trgovska Gora na granici sa BiH.

Upoznala je novoimenovanog ambasadora o svim preduzetim aktivnostima kada je riječ o spomenutoj temi i podsjetila na stav da se to ministarstvo oštro protivi aktivnostima Hrvatske da gradi odlagalište radioaktivnog otpada na granici sa BiH, u neposrednoj blizini rijeke Une i općine Novi Grad/Bosanski Novi.

Vranješ je poručio da će jedna od prvih aktivnosti, kada dođe u Zagreb, biti da se detaljno informiše o namjerama Hrvatske kada je riječ o odlaganju radioaktivnog otpada na granici sa BiH, i da će o svemu informisati ministricu Golić, imajući u vidu da se septembar spominje kao mjesec kada bi Hrvatska i Slovenija trebalo da održe zajednički sastanak i definišu buduće korake.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Izbori u Hrvatskoj: Na Veliki petak u ponoć istječe rok za kandidature

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!