Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 13:41 |

Općina Centar naknadno dodijelila stipendije za još 65 učenika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Općina Centar Sarajevo potpisala je danas ugovore s dobitnicima stipendija za školsku 2018/2019. godinu, koje Općina dodijeljuje srednjoškolcima i studentima.

U školskoj 2018/2019. godini, 206 učenika srednjih škola i 235 studenata potpisalo je ugovor na osnovu kojeg su dobili mjesečno po 80 KM odnosno po 100 KM. Sredstva stipendije obuhvatala su period od deset mjeseci, počev od septembra 2018. do juna 2019. godine, saopćeno je iz Općine Centar.

Pored toga, Općina Centar je obezbijedila dodatna sredstva za još 65 učenika koji su ispunjavali uslove konkursa u školskoj 2018/2019. godini. Za ovu namjenu iz budžeta za 2019. godinu izdvojeno je 52.800 konvertibilnih maraka. Stipendije u iznosu od 80 KM mjesečno je za deset mjeseci dobilo 65 učenika.

Prilikom obraćanja prisutnima načelnik Općine Centar dr. Nedžad Ajnadžić je kazao da ne postoji niko sa područja ove lokalne zajednice da je tražio stipendiju, a da je nije dobio, uključujući i socijalne stipendije.

- Jedna od važnih aktivnosti koju provodi u kontinuitetu ova Općina je stipendiranje. Želimo ulagati u one koji hoće da se obrazuju. Mi smo u ovoj godini izdvojili nešto više od 500.000 KM za ovu namjenu. Po tom osnovu ova lokalna zajednica je sigurno broj jedan u državi i mi ćemo nastaviti taj diskurs i dalje. Također, ono što je jako značajno jeste da imamo više alata sa kojima želimo kao lokalna zajednica pomoći mladim ljudima, onima koji vide svoju perspektivu u dobrom i kompetentnom obrazovanju i vaspitanju - istakao je Ajnadžić.

Jedna od dobitnica stipendije bila je učenica Prve gimnazije Hana Bečić.

- Drago mi je što sam dobila stipendiju jer sam se zaista trudila postići što bolje rezultate. Naš  trud je nagrađen, ova stipendija će nas stimulisati da naredne godine budemo još bolji. Želim se posebno zahvaliti načelniku koji je obezbijedio sredstva za nas - naglasila je učenica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Podrška Općine Centar za romsku djecu koja se redovno školuju

U Ambasadi Italije upriličen prijem za srednjoškolce, sportiste koji idu na sportske igre u Italiji

Delegacije NS BiH i Općine Centar razgovale o lokaciji za izgradnju nacionalnog stadiona

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta