Stranačke aktivnosti     | 30.08.2019. 13:26 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Neira Dizdarević: Zdravstvenu zaštitu trudnica koje je nemaju ostvarili smo u KS, trudit ćemo se i u cijeloj državi

Vlada Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici omogućila je zdravstveno osiguranje trudnicama i porodiljama koje do sada nisu imale nikakvu zdravstvenu zaštitu.

Radi se o obavezi koju Kanton ima još od 2009. godine, ali će ove godine po prvi put ta obaveza biti ispoštovana.

Vlada KS je donijela Prijedlog odluke o dopunama Odluke o utvrđivanju osnovica, stopa i načinu obračunavanja i uplate naknada za obavezno zdravstveno osiguranje na području Kantona Sarajevo. Prijedlog je upućen Skupštini na usvajanje.

Zastupnici Naše stranke će glasati za ovaj prijedlog i smatraju da u Skupštini neće biti prepreka za njegovo usvajanje jer se radi o jednoj od 300 mjera koje se vladajuća šestorka obavezala provesti.

„Bila je to jedna od stvari za koje smo se u predizbornoj kampanji zalagali i koju smo unijeli u sporazum vladajuće šestorke. Naš klub je i insistirao da Vlada pripremi materijale kojima bi se regulisale procedure za ostvarivanje ovog prava. To pravo trudnice će imati tokom cijele trudnoće pa do šest mjeseci starosti djeteta. Iznos koji je u budžetu planiran za ovu namjenu je 100.000 KM“, kaže Nera Dizdarević u ime kluba zastupnika Naše stranke u Skupštini KS.

Ona podsjeća da se Naša stranka zalaže da se ova mjera uvede svugdje gdje Naša stranka ima predstavnike u zakonodavnim i/ili izvršnim tijelima.

 

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke Zenica

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'