Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 14:23 |

Hadžibajrić uručio školarine i pomoć učenicima iz romskih i višečlanih porodica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 30. augusta (FENA) - Učenici iz porodica romske nacionalnosti s područja sarajevske općine Stari Grad, kao i učenici iz višečlanih porodica dobili su danas školarine koje im je uručio općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

Abazi Arun, Hamdija, Nahija i Sali Nafija učenici su OŠ “Vrhbosna“ na Mošćanici. Idu u treći, četvrti i šesti razred i dobri su učenici, ali svaki početak školske godine za njih je težak i obično pomoć zatraže od svoje škole.

Ove godine bit će mnogo lakše. Školarine koje su im uručene koristit će im za knjige, školski pribor, odjeću i druge stvari.

- Željeli smo pomoći našim građanima pred početak nove školske godine, i osigurali smo dodatna sredstva za školarine. Želimo da se djeca normalno i bez problema opreme za početak škole i vjerujem da će im ovo dobro doći. Važno je da djeca romske nacionalnosti budu uključena u obrazovne procese i da im osiguramo uslove za to - kazao je Hadžibajrić.

Pomoć su dobile i višečlane porodice čija djeca su učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti.

- Djeca su najveće blago, ali u današnjim uslovima porodicama koje imaju više učenika sve je teže da im osiguraju sve za školu. Mi imamo porodice sa sedmero djece, kao što je porodica Bučo, a posebno me raduje što su ta djeca jako dobri učenici, i mi ćemo im pomoći da ih školuju - kazao je Hadžibajrić.

Zehra Bučo im dvadeset godina i studentica je Filozofskog fakulteta koja ispite polaže najboljim ocjenama, a uz to pomaže roditeljima u brizi za mlađu braću i sestre. Muhamed ima 18 godina, blizanci Emina i Ahmed 17, Sumeja 12, Fatima šest i najmlađi Ali tri godine.

U porodici je zaposlena samo majka, a otac je nakon teške saobraćajne nesreće proglašen nesposobnim za rad, te se bavi zemljoradnjom.

- Ova pomoć mnogo znači našoj devetočlanoj porodici za kupovinu školskog pribora i za plaćanje školarine. Školovanje je velika, ali uvijek isplativa investicija. Izuzetno nam znači podrška lokalne zajednice i zbog toga veliko hvala načelniku Hadžibajriću i njegovoj administraciji - kazala je najstarija Zehra.

Alija Korjenić, samohrani je otac dvije djevojčice od osam i deset godina, te dva dječaka od šest i dvije godine. Ines, Alejna i Adi su učenici OŠ “Hamdija Kreševljaković“ i raduju se što će im nova školska godina početi uz nove ruksake, pribor, odjeću...

- Opremiti i školovati dijete nije nimalo lako, ali to je možda jedina investicija u koju se isplati ulagati. Sredstava nikada dosta i pomoć je uvijek dobrodošla, pogotovo ako dođe od našeg načelnika koji nas ne zaboravlja i mnogo mu se zahvaljujem. Novac ćemo utrošiti za nabavku školskog materijala, odjeće i obuće za novu školsku godinu - kazao je Korjenić.  

Ove porodice neće biti zaboravljene ni ubuduće, te će nadležna služba u skorije vrijeme organizovati posjetu porodicama u stanju socijalne potrebe i pomoći im u osiguravanju osnovnih uslova za život.

Pored navedenih, školarine su danas dodijeljene i djeci bez oba roditelja, a iznos školarine kretao se od 300 do 1.000 KM, u zavisnosti od broja članova.

Za sve svoje prvačiće ova općina će u utorak organizovati svečani prijem u Pozorištu mladih, uz podjelu ruksaka i školskog pribora, a ove poklone dobit će 230 učenika, saopćeno je iz Pres-službe Općine Stari Grad.                     

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Oslobođeno gotovo 300 otetih učenika u Nigeriji

BiH - Broj učenika u osnovnim školama u 2023/2024. manji za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu

MUP KS - Sektor za građanska stanja, ponovo u zgradi Općine Stari Grad Sarajevo

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom