Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 14:22 |

Rješavanje statusa vrtića SOS Kinderdorf u Goraždu i dalje na čekanju

FENA Elma Geca

 GORAŽDE, 30.augusta (FENA) - Riješavanje statusa dječijeg vrtića SOS Kinderdorf u Goraždu i dalje je na čekanju.

Iako prvobitno planirana, Odluka o ustupanju na korištenje objekta SOS Kinderdorf Internacional gradu Goraždu, na prijedlog gradonačelnika Muhameda Ramovića skinuta je s dnevnog reda jučerašnje sjednice Gradskog vijeća Goražde.

Ramović tvrdi da je razlog poštivanje zakona, koji jasno propisuje da se u javne ustanove uposlenici zapošljavaju isključivo na osnovu javnog konkursa.

„Zakonski, sadašnje uposlenike ne možemo preuzeti zajedno sa SOS Kinderdorfom u nadležnost gradske uprave. Ukoliko bi se za osam sadašnjih uposlenika ponudio ugovor o djelu automatski bi im se prekinuo radni staž. Zato moramo pronaći najbolje riješenje u interesu djece ali i uposlenika s dugogodišnjim iskustvom“ - pojasnio je Ramović.

Najavio je da bi status goraždanskog vrtića SOS Kinderdorf trebao konačno biti riješen na narednoj sjednici Gradskog vijeća.

„Nama je u interesu da se to riješi, jer Goraždu trebaju ne samo dva već i tri vrtića. Komisija koju smo formirali bit će pojačana s timom pravnika, kako bi smo pronašli najbolje riješenje i kako tih osam sadašnjih uposlenika ne bi ostalo na ulici. Molimo i roditelje za strpljenje jer svi imamo zajednički interes“ - kazao je gradonačelnik Goražda.

Na riješavanje statusa dječiji vrtić SOS Kinderdorf u Goraždu čeka već godinu dana. Iako je gradska uprava ranije izrazila spremnost da u trajno vlasništvo preuzme nekretnine i uposlenike vrtića, spajanjem s gradskim vrtićem „Sunce“, donatori iz Austrije su u međuvremenu promijenili odluku.

Objekat SOS Kinderdorfa s kompletnim inventarom sada nude na period od deset godina, bez nadoknade, o čemu se treba očitovati Gradsko vijeće.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'