Kultura     | 30.08.2019. 14:25 |

Uskoro počinje deseto bugojansko lutkarsko bijenale

FENA Mevlida Ridžal

BUGOJNO, 30. augusta (FENA) - Deseto bugojansko lutkarsko bijenale bit će održano u tome gradu od 9. do 13. septembra, u organizaciji Kulturno-sportskog centra Bugojno.

U takmičarskom dijelu Bijenala bit će prikazane predstave Pozorišta mladih iz Novog Sada (Zatvorenik i Šestoprsti), Dječijeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka (Nezaboravak), Mini teatra Ljubljana (Korenčov palček), Teatra za djecu i mlade Skoplje (Tobi), Lutkarskog kazališta Mostar (Zmaj i princeze) i Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke (Mačak u čizmama).

Također, u okviru pratećeg programa u planu su brojni sadržaji, među kojima su radionice o temi: ”Manipulacija lutkom i analiziranje njenih mogućnosti”, koje će voditi Maja Lučić-Vuković.

Bit će otvorena izložba “Maske” Salihe Hajrić, a Dječije pozorište “Eko-Art” iz Bugojna odigrat će predstavu “Žabac i stranac”.

Uz okrugle stolove nakon takmičarskih predstava i okrugli sto "Bijenale jučer, danas, sutra...", u planu su gostovanja članova Umjetničke akademije iz Osijeka, Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i Akademije umjetnosti Banja Luka. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Treće izdanje programa Narodnog pozorišta Sarajevo 'Kultura na ulice 2024!' počinje u maju

Bugojno: Šumski požar na lokalitetu Garački potok stavljen pod kontrolu

Šumski požar na lokalitetu Garački potok i dalje aktivan, vatrogasci na terenu

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu