Bosna i Hercegovina     | 30.08.2019. 15:43 |

Ružnić: Ispoštovali smo skoro sve zahtjeve sindikata obrazovanja USK

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 30. augusta (FENA) - Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić u današnjem je zvaničnom saopštenju istakao žaljenje zbog neuspješnog procesa mirenja i pregovora sa sindikatima obrazovanja u ovom kantonu, koji su najavili generalni štrajk od ponedjeljka, 2. septembra. Konstatovao je kako su ovaj put prihvaćeni skoro svi zahtjevi predstavnika sindikata, ali da je izostalo njihovo razumijevanje i podrška.

- Prije svega, moramo istaći da je aktuelni saziv Vlade USK isplatio zatečena dugovanja koja nemaju karakter plate, u iznosu od 5.000.000 KM. To su bila dugovanja još iz prethodne dvije godine, dok smo sve ostale obaveze planirali izvršiti u razumnom roku. Plate prosvjetnim radnicima su od maja ove godine već povećane, a novo povećanje s punim koeficijentom i osnovicom 302 KM planirano je od augustovske plate. Insistiramo na profesionalnom i odgovornom radu uprava školskih ustanova, te nećemo više dozvoliti malverzacije i neodgovoran rad, kakav je utvrđen kroz izvještaje Budžetske inspekcije i Komisije koju je formirala ova Vlada - navedeno je u saopštenju kantonalnog premijera Mustafe Ružnića.

Naglašeno je da je Vlada USK prihvatila sve zahtjeve sindikata, osim stavljanja van snage Pravilnika o tehnološkom višku.

- Prigovor predstavnika sindikata odnosio se na traženje da se pri bodovanju za Pravilnik ukine prednost u bodovanju za članove porodica poginulih boraca. Zahtjev koji smo odbili i za koji uopšte ne vidimo prostor za pregovore je otvaranje 20 novih radnih mjesta - za knjigovođe u školama, što bi Budžet opteretilo s dodatnih 600.000 maraka godišnje - dodao je u svom saopštenju Ružnić.

Kantonalni premijer i članovi Vlade USK pozvali su prosvjetne radnike na nastavak pregovora, odnosno konstruktivan dijalog, ali i početak nastavnog proces prema planu i programu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Vlada USK i Sindikat dogovorili povećanje plata i poboljšanje standarda u obrazovanju

Vlada USK i Sindikat policije Unsko-sanskog kantona usaglasili sadržaj novog kolektivnog ugovora

Usvojen Nacrt budžeta Unsko-sanskog kantona za 2024. 

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'