Sport     | 31.08.2019. 08:29 |

Judo: Na SP-u u Tokiju danas nastupaju Larisa Cerić i Harun Sadiković

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 31. augusta (FENA) - Posljednjeg dana Svjetskog seniorskog prvenstva u judou u Tokiju, danas će na borilište izaći dvoje bosanskohercegovačkih predstavnika - Larisa Cerić i Harun Sadiković. 

Najbolja bh. judašica u kategoriji više od 78 kg nalazi se u najužem krugu favorita za osvajanje medalje u konkurenciji 42 prijavljene takmičarke. Cerić je u prvom kolu slobodna, a u drugom će se boriti protiv pobjednice meča Ivana Šutalo (Hrv) - Jasmin Kuelbs (Njem). 

Na rang listi Međunarodne judo federacije - IJF najboljih judašica svijeta Cerić je rangirana na visokom trećem mjestu u svojoj kategoriji, iza Kubanke Idalys Ortiz i Japanke Sarah Asahina. Na prošlom SP-u u Bakuu, 28-godišnja Travničaka, članica JK Nippon iz Sarajeva, osvojila je bronzano odličje. 

U najtežoj muškoj kategoriji, više od 100 kg, Harun Sadiković će se boriti u konkurenciji 42 prijavljena borca. Prvi protivnik članu JK Nippon iz Sarajeva bit će svjetski prvak iz 2017. Brazilac Rafael Silva. 

Drugog dana prvenstva (26. augusta) nastupio je 23-godišnji Mostarac Petar Zadro. Član Judo kluba Borsa, u kategoriji do 66 kg, zabilježio je dvije pobjede i poraz. Na startu je savladao predstavnika Tanzanije, zatim je u drugom kolu bio bolji od takmičara iz Mijanmara, a nastup je završio nakon poraza od Italijana Matea Medvesa. 

U dosadašnjem dijelu prvenstva najuspješniji su bili domaći predstavnici Japana sa deset medalja, po tri zlata i bronze i četiri srebra. 

Na SP-u učestvuje 860 takmičara (519 judaša i 341 judašica) iz 149 zemalja.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Judo klub Borsa najuspješniji klub na prvenstvu Judo saveza HB

Dva zlata na Afrika openu za džudo tim BiH

SP vaterpolo: Hrvatska osmi put u povijesti u polufinalu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta