Regija     | 01.09.2019. 15:39 |

Dačić: Hrvatska jednostavno treba osuditi napade na Srbe

FENA Cvita Kusić

BEOGRAD, 1. rujna (FENA) - Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u nedjelju je komentirao izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović "da nije svaki incident etničkog karaktera", istaknuvši da nije čuo da je u Srbiji netko pretučen samo zato što je gledao Dinamo te dodao da bi takve incidente u Hrvatskoj trebalo "jednostavno osuditi".

 "Nisam čuo da je u Srbiji netko pretučen jer je gledao Dinamo (...) u Hrvatskoj bi takve incidente jednostavno trebali osuditi", rekao je Dačić za TV Pink.

 Grabar-Kitarović u petak je, vezano uz napade na Srbe kod Knina, kazala kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se "ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje".

 Kazala je da neće dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer je "vrlo neugodno i neodgovorno kada političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama".

 "To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti", rekla je Grabar Kitarović za Dnevnik HTV-a.

 Dačić pak smatra da u Hrvatskoj postoji kontinuitet antisrpske kampanje, bez obzira je li u tijeku neka kampanja za izbore ili nije.

 "Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a inzistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi trebamo imati zajedničku poziciju, da osuđujemo sve zločine", rekao je Dačić, zapitavši se "je li normalno da u 2019. još uvijek o tome pričamo i želimo li i danas živjeti u plemenskim sukobima".

 Podsjetio je da će Hrvatska 1. siječnja preuzeti predsjedanje EU-om i da bi Zagreb trebao imati "šire poglede", prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Pokušavajući izbjeći privođenje skočio s prvog kata kuće i poginuo

Anušić: Hrvatski piloti dovest će u četvrtak prvih šest Rafala

Plenković: Mi ćemo formirati većinu u Hrvatskom saboru

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta