Svijet

Zarif u Moskvi s Lavrovim o strateškim odnosima Irana i Rusije

Internet, Foto:IRNA

TEHERAN, 2. septembra (FENA) -  Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekao je da Teheran i Moskva imaju  strateške veze, dodajući kako je Rusija uvijek bila uz Iran u teškim situacijama.

U razgovoru s novinarima po dolasku na moskovski aerodrom, Zarif je istakao da posjeta iranske delegacije Moskvi ukazuje na strateške odnose dviju zemalja.

Na temelju politike iranskog i ruskog predsjednika obje su strane uspostavile nove odnose, dodao je Zarif, prenosi IRNA.

-Teheran nikada neće zaboraviti prijatelje koji su stali uz njega u teškoćama - rekao je Zarif, dodavši da će se tokom posjete Moskvi razgovarati o razvoju bilateralnih veza, te o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Zarif je na čelu visoke iranske delegacije stigao u Moskvu u nedjelju, a danas će se sastati s ruskim kolegom Sergejom Lavrovim s kojim će razgovarati o Sporazumu o nuklearnom programu s Iranom  (JCPOA), Perzijskom zalivu, Siriji, Afganistanu i Jemenu, Izraelu i Libanu.

Očekuje se da će dvije strane razgovarati o međusobnoj saradnji u područjima ekonomije, trgovine, energetike, saobraćaja i kulture.

Obim iransko-ruske trgovinske razmjene bilježi rast od 17 posto u posljednjih nekoliko godina, navodi IRNA.

Sadržaj dostupan isključivo pretplatnicima FENA servisa. Za više informacija o načinu i uslovima korištenja servisa kontaktirajte marketing@fena.gov.ba.