Svijet     | 02.09.2019. 09:13 |

Matarrella: Dobro političko raspoloženje za formiranje nove vlade

FENA Internet

MILANO, 2. septembra (FENA) - Čelnik talijanske Demokratske stranke (PD) Nicola Zingaretti rekao je u nedjelju da njegov tim radi na formiranju nove koalicijske vlade s nekadašnjim žestokim neprijateljima iz Pokreta pet zvijezda (M5S), a o zajedničkim politikama i raspodjeli kabineta još se pregovara.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella u četvrtak je premijeru Giuseppeu Conteu dao mandat za formiranje nove vlade nakon što je Matteo Salvini odlučio povući svoju desničarsku stranku Ligu iz vladajuće koalicije s M5S-om kako bi izazvao prijevremene izbore. 

Conte je rekao da je dobro "političko raspoloženje" između Pet zvijezda i nekada žestokog  protivnika PD-a, prenosi Reuters.

"To će biti najkasnije u utorak, srijedu", rekao je u video intervjuu tokom konferencije koju je organizirao časopis Il Fatto Quotidiano, a na pitanje kada će  izaći s programom i prijedlogom za novu vladu.

"Očito sam uvjeren u pozitivan ishod", dodao je  Mattarella.

Ako ove sedmice ne bude postignut nikakav sporazum, očekuje se da će Mattarella raspustiti parlament i odrediti datum novih izbora.

"Znam da je teško, no činimo najbolje što možemo kako bi formirali novu vladu", rekao je Zingaretti u videu objavljenom na Twitteru.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo