Ekonomija     | 02.09.2019. 10:02 |

USK - Formirana koordinaciona tijela za parafiskalne namete

FENA Saopćenje

BIHAĆ, 2. septembra (FENA) - Na inicijativu Grupacije poslodavaca Unsko-sanskog kantona pri Udruženju poslodavaca FBiH, na nivou Grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona formirana su koordinaciona tijela za parafiskalne namete. 

Smanjenje neporeskih davanja je imperativ kako bi se stvorili povoljniji uvjeti za poslovanje privrednika, a samim tim bi se omogućio ekonomski rast i povećanje konkurentnosti. Racionalizacija i redukcija broja parafiskalnih nameta je rješenje za poboljšanje poslovnog ambijenta u BiH, saglasni su poslodavci i predstavnici Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća.

Uz predstavnike Grupacije poslodavaca USK pri UPFBiH, na analizi, racionalizaciji, smanjenju ili ukidanju pojedinih nameta, na nivou Kantona radit će i savjetnik premijera, predstavnici ministarstava privrede i ministarstva finansija, a na nivou Grada dva predstavnika Službe za lokalni ekonomski razvoj, po jedan predstavnik Službe za finansije i Službe za komunalne djelatnosti, te dva predstavnika poslovnog sektora.

Osnivanje koordinacionih tijela koje bi trebalo analizirati postojeće naknade i takse koje se obračunavaju i naplaćuju od pravnih i fizičkih lica koji se bave poslovnom djelatnošću, kao i razmatrati opravdanost ukidanja/smanjenja parafiskalnih nameta, jedna je od mjera koje poslodavci i vlast zajednički poduzimaju u cilju ekonomskog rasta, smanjenja sive ekonomije, povećanja zaposlenosti i privlačenja investicija, saopćeno je iz UP FBiH.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ministrica Bošnjak i predstavnici Udruženja poslodavaca FBiH o unapređenju procesa na tržištu rada

Poslodavci na sastanku kod Vlade FBiH: Nastaviti i ubrzati reformske procese

Udruženje poslodavaca FBiH organiziralo sastanak sa goraždanskim privrednicima

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom