Bosna i Hercegovina     | 02.09.2019. 10:00 |

U RS počela nastava u novoj školskoj godini, osim u školi kod Zvornika

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 2. septembra (FENA) - Nastava u prvom polugodištu za učenike u Republici Srpskoj (RS) počela je danas, a završava se 27. decembra.

Prema informacijama koje su škole dostavile Ministarstvu prosvjete i kulture, nastava se u tom bh. entitetu izvodi u svim osnovnim i srednjim školama, izuzev centralne Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Roćević kod Zvornika, gdje se privodi kraju obnova školskog objekta.

U povodu početka nove školske godine entitetska ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić pozvala je na zajednički rad na izgradnji, kako je navela, savremenog modela škole prilagođenog kompetencijama učenika 21. vijeka.

- Pred nama je veliki posao na izradi novih nastavnih planova i programa i digitalnih udžbenika, kao i na usavršavanju nastavnog kadra koji će u interaktivnoj nastavi motivisati učenike za sticanje potrebnih znanja i vještina – navela je Trivić.

Ministarstvo prosvjete i kulture opredijeljeno je, dodala je, za stvaranje boljih uslova u svim školama, kao i poboljšanje položaja prosvjetnih radnika.

- Želimo da se nastava izvodi u savremenim kabinetima, fizičko vaspitanje u fiskulturnim salama, a praktična nastava u privrednim subjektima. Obrazovanje je ključno za razvoj društva, stoga je od posebne važnosti unapređenje obrazovnog sistema RS – navela je resorna ministrica.

Đaci će u drugo polugodištu krenuti 20. januara 2020. godine.

U toku školske godine učenici imaju zimski, proljetni i ljetni raspust.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Dogovor o poboljšanju odgojno-obrazovanog rada u osnovnim i srednjim školama ZDK

U Republici Srpskoj u februaru 31,6 hiljada turista, 1,2 posto manje u odnosu na februar 2023.

Hrvatska: Gotovo 38.000 zaposlenih u obrazovanju nezadovoljno koeficijentima

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije