Bosna i Hercegovina     | 07.09.2019. 10:28 |

Štefánek: Uskoro Izvještaj EU eksperata o upravljanju u bh. zatvorima

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 7. septembra  (FENA) -  Šef ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefánek potvrdio je u razgovoru za Fenu da se uskoro može očekivati objavljivanje izvještaja Komisije Evropskog odbora za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, koja je u junu izvršila redovan pregled zatvora i pritvorskih jedinica u BiH.

Piše: Senka Trgovčević

Pojašnjava da ta objava ovisi o domaćim organima vlasti s obzirom na činjenicu da član 11 Evropske konvencije o sprečavanju mučenja i nečovječnih ili ponižavajućih kazni ili postupanja precizira da Komitet objavljuje svoj izvještaj ''kad god to od njega ta Strana ugovornica zatraži''.  

- Moram napomenuti da su izvještaji i nalazi Komiteta izuzetno korisni za unapređenje bilo kojeg zatvorskog sistema jer identifikuju probleme i sugerišu načine njihovog rješavanja – kaže Štefánek.

Između ostalog, stručnjaci će u izvještaju dati preporuke za unapređenje upravljanja u bh. zatvorima i uspostavljanje zdravstvenih protokola.

- Zdravstvena zaštita u zatvorima je u nadležnosti ministarstava pravde u BiH. U nekim zemljama je u nadležnosti ministarstava zdravlja. Koje god rješenje organi vlasti izaberu, bitno je da je uporediva sa zdravstvenom zaštitom u zajednici – rekao je Štefánek.

Vijeće Evrope je kroz zajednički projekt sa Evropskom unijom Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku koji je implementiran u periodu 2016. – 2019. godine sačinio set protokola za postupanje u zatvorima po pitanju pružanja zdravstvene zaštite.

Tako su „domaći stručnjaci uz savjete međunarodnih eksperata pokušali uskladiti postupanje u slučajevima ovisnosti, nanošenja samopovreda, štrajkova glađu i slično“.

- Bit je da postupanje u svim jurisdikcijama i zatvorskim sistemima u BiH bude ujednačeno čime se osiguravaju jednaka ljudska prava za sve zatvorenike bez obzira na vrstu krivičnog djela ili dužinu kazne, što je i smisao Evropske konvencije o ljudskim pravima i Evropske konvencije o sprečavanju mučenja. Ne bih procjenjivao napredak, ali zadovoljni smo materijalima koji su sačinjeni u okviru projekta – rekao je Štefánek. 

U Evropskom programu sigurnosti jedan od pet prioriteta odnosi se na sprečavanje radikalizacije u zatvorima i razvijanje učinkovitih programa za deradikalizaciju.

U tom cilju predstavnici Vijeća Evrope sa domaćim zatvorskim stručnjacima i ministarstvima pravde u BiH rade na približavanju uslova i prakse u bh. zatvorima evropskim standardima.

- Domaći stručnjaci su uz našu tehničku pomoć i renomirane međunarodne eksperte već sačinili neke osnove za rad sa ovom zatvorskom kategorijom. Na primjer, osmišljen je instrument za procjenu rizika koji ova kategorija zatvorske populacije predstavlja za okruženje i zajednicu, osmišljeni su programi tretmana kojim se pokušava djelovati na tu kategoriju, itd. Jedan broj zatvorskog osoblja je obučen da primjenjuje ove instrumente i programe i oni su pilotirani u nekoliko ustanova – ističe Štefánek.

Uz finansijsku podršku prevenstveno britanske vlade i USAID-a nada se da će se ove aktivnosti intenzivirati.

- Iz kontakata sa kolegama u regiji znam da su projekti iz ove oblasti u BiH neka vrsta preteče i da se savjet domaćih stručnjaka često traži i preko granica BiH – dodaje Stefanek.       

U ovoj godini Vijeće Evrope nastavlja projekat Škole političkih studija (SPS) BiH, koju će pohađati trideset mladih. Između ostalog, sudjelovat će na Svjetskom forumu za demokratiju u Strasbourgu.

- Škola političkih studija i zatvorski projekti su naši najdugovječniji projekti u BiH i drago nam je da su priznati kao takvi, i kod donatora i kod domaćih organa vlasti. Sam broj njih koji je proteklih godina prošao kroz Školu i pozicije koje su nakon toga dobili dovoljno govore o kvalitetu programa koji nudi Škola. Demokratija, ljudska prava i  slobode čovjeka - naš su osnovni mandat i u svim našim aktivnostima ove teme su temelj – podcrtao je Štefánek. 

Mišljenja je da Bosnu i Hercegovinu mogu čekati bolja vremena ako se mladi ljudi osposobe da promišljaju demokratiju i ukaže im se na instrumente kojima se demokratija može unapređivati u našoj zemlji. 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Priština dobila zeleno svjetlo: Prihvaćena preporuka da Kosovo bude primljeno u Vijeće Evrope

Evropski komesar Didier Reynders kandidat za generalnog sekretara Vijeća Evrope

Karamehić-Abazović: BiH nije zastupljena u svim tijelima i institucijama Vijeća Evrope

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo