Kultura     | 02.09.2019. 15:04 |

Ismet Bekrić - 'Čarobno zrno' za sretnu novu školsku godinu

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Bosanskohercegovački pjesnik za djecu Ismet Bekrić stihovima je poželio učenicima, nastavnicima i profesorima, roditeljima i starateljima, sretan početak nove školske godine.

- Danas je veliki dan. Sve škole se poput cvjetova otvore, a krovovi im kao latice iz snova, table drže svečane govore u čast prvog naučenog slova. Napisao sam mnogo pjesama o školi i iz škole, shvaćajući tek kasnije koliko je ta naša kuća važna - poručio je Bekrić.

Za sretan početak, mirnu i plodonosnu novu školsku godinu na svom FB profilu priložio je pjesmu po kojoj je i nazvana njegova nova knjiga stihova 'Čarobno zrno', posvećena školi:

"Škola je čarobno zrno, svih boja, a nikad crno, iz kojeg izraste drvo što uvijek izlista prvo, na svakoj njegovoj grani trepere đački dani……. Škola je čudesno slovo, znano, a uvijek novo iz kojeg riječ izraste....Škola je najljepša kuća u kojoj od svanuća kao da čuješ slavuje...."

Bekrić poručuje da drugovanje s knjigama, riječima i ljepotom mora biti neraskidivi dio djetinjstva, obrazovanja, sazrijevanja.

- Uvijek su važne i odvažne riječi koje izgovaramo, zapisujemo, čitamo, nosimo u sebi kao čudesne slike i poruke djetinjstva, kao blago života. Zato je i važno (i više nego što smo svjesni) da čitamo knjige u djetinjstvu, jer u nama ostavljaju najdublje tragove dobrote, poštenja, poštovanja, iskrenosti, ljubavi - naglasio je ranije za Fenu književnik.

Ismet Bekrić (Banja Luka 1943.) je pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, urednik, novinar. Većinu djela posvetio je djeci. Završio je književnost na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Radio je u izdavačkoj kući "Glas", kao urednik. Napisao je dosta zbirki pjesama, igrokaza i slikovnica, namijenjeno djeci. Dobio je za književni rad više značajnih nagrada.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

 Sa početkom nove školske godine pojačane aktivnosti policije na području Zeničko-dobojskog kantona

Iz Općine Stari Grad paketi odjeće, obuće, knjige i ruksaci za djecu iz deset romskih porodica

Sve spremno za početak nove školske godine u HBŽ-u

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'