Bosna i Hercegovina     | 02.09.2019. 13:56 |

Delegacija zastupnika Parlamentarne skupštine BiH posjetila ZCPS u Trebinju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 2. septembra (FENA) - Delegacija Parlamentarne skupštine BiH posjetila je u ponedjeljak Zajednički centar za policijsku saradnju između BiH, Crne Gore i Republike Srbije (ZCPS) u Trebinju.

Delegacija Parlamentarne skupštine bila je u sastavu: Šemsudin Mehmedović, Lazar Prodanović, Edita Đapo, Saša Magazinović i Jasmin Emrić.

Uz navedeno, delegacija zastupnika okupljena oko Kluba za evropske integracije i sigurnosna pitanja Parlamentarne skupštine BiH, čiji rad podržava Međunarodni republikanski institut (IRI), u Trebinju se sastala s direktorom Granične policije BiH Zoranom Galićem, zamjenikom direktora Fahrudinom Halačem, pomoćnikom direktora za organizaciju i operacije Draganom Kulićem i načelnikom Terenskog ureda Jug Čapljina Robertom Perićem.

Službenici GPBiH koji rade u ZCPS-u prezentirali su zastupnicima nadležnosti, aktivnosti i rezultate rada koje postižu u saradnji s kolegama iz ministarstava unutrašnjih poslova Crne Gore i Srbije.

Na sastanku sa zastupnicima direktor Zoran Galić još jednom je istaknuo probleme s kojima se pripadnici GPBiH suočavaju u svakodnevnom radu, a posebno zbog složenog stanja s ilegalnim migracijama u 2018. i 2019. godini.

Za konkretniji odgovor na problem ilegalnih migracija, istaknuo je, potrebne su izmjene Zakona o strancima, Zakona o azilu i propisa kojima bi se povećale mogućnosti preraspoređivanja i angažiranja službenika na granici sa Srbijom i Crnom Gorom.

"Situacija zahtijeva maksimalno angažiranje svih institucija u čijoj nadležnosti je rješenje ovog problema na granici i unutar BiH, kao i međunarodnih organizacija. Do sada nismo imali dovoljno podrške, ona je neuporediva s podrškom koju dobijaju policijska tijela u susjednim zemljama, a situacija se iz dana u dan usložnjava osobito na istočnom dijelu BiH i na području Krajine", istaknuo je direktor Granične policije BiH.

Dodao je kako Granična policija BiH raspolaže s nešto opreme nabavljene iz vlastitog budžeta i donirane od međunarodnih partnera, no da je za ozbiljan odgovor na granici neophodno više sofisticirane specijalističke opreme, kakvom raspolažu policijska tijela susjednih i zemalja EU.

Na sastanku je razgovarano i o problemima loše infrastrukture na graničnim prijelazima i nedovoljnog broja službenika Granične policije BiH.

Zastupnici PSBIH jednoglasni su da je Graničnu policiju BiH neophodno operativno jačati i da podrška mora biti konkretnija.

Zahvalili su na gostoprimstvu i najavili nastavak saradnje s policijskom agencijom na državnom nivou u cilju rješavanja krize ilegalnih migracija u BiH, saopćeno je iz Granične policije BiH.                                                                                                                              

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Zvizdić: Svi zaključci su neprihvatljivi, Parlamentarna skupština to neće prihvatiti

Čavara: Neki od zaključaka su prepisani iz Ustava, a neki van naše nadležnosti

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'