Bosna i Hercegovina     | 02.09.2019. 14:17 |

Sindikati obrazovanja USK kažu da žele samo poštivanje Kolektivnog ugovora

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 2. septembra (FENA) - Prosvjetni radnici u Unsko-sanskom kantonu (USK) su od osam sati jutros u generalnom štrajku. Predstavnici sindikata predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, kao osnovni razlog za generalni štrajk naveli su nepoštivanje Kolektivnog ugovora i nerazumijevanje Kantonalne vlade.

- Osnovno je nepoštivanje, odnosno neizjednačavanje osnovice za platu s ostalim budžetskim korisnicima. Tražimo i ravnopravnost i kada je u pitanju minuli rad, ali i određene izmjene pedagoških standarda kako bismo poboljšali kvalitetu i proces nastave - riječi su predsjednika Sindikata srednjoškolskog obrazovanja USK Samira Fajića.

Ponovljeno je kako su sindikati ispoštovali sve zakonske procedure koje prethode generalnom štrajku, ali i da to nije bio njihov cilj.

- Vladi USK smo još sredinom jula poslali Odluku o generalnom štrajku i sve do Mirovnog vijeća, ili bolje reći zakonskog roka, niko nas nije kontaktirao, niti pozvao na pregovore. Ogorčeni takvim ponašanjem našeg, ako ga uopšte možemo nazvati socijalnim partnerom, nije nam preostalo ništa drugo, nego da članstvo pozovemo u generalni štrajk - kazala je predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja i odgoja USK Zehra Hadžić.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata  BiH Selvedin Šatorović upozorio je na određenu vrstu političkog pritiska, kojim se nastoji prekinuti štrajk prosvjetnih radnika.

- Vlada USK nije ispoštovala svoje obećanje, a umjesto poziva na pregovore, danas iz Kantonalne vlade imamo zahtjeve za dostavljanje spiskova onih koji štrajkuju, podataka o radnom stažu, datumima zapošljavanja i drugih stvari. Takva vrsta pritiska nije korektna, niti će ugušiti ovaj štrajk. Tražimo ravnopravnost, a spinovanja o neodgovarajućim i nerealnim zahtjevima nisu ni blizu istine. Jednostavno, istrajat ćemo u svojim zahtjevima - dodao je Šatorović.

Nastavni proces se ipak odvija u nekoliko osnovnih škola na području Bihaća i Velike Kladuše, s obzirom da direktori tih škola nisu postupili prema uputama sindikata. Generalni štrajk aktuelan je u svim srednjim i više od 40 osnovnih škola Unsko-sanskog kantona.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Potpredsjednik FBiH Igor Stojanović boravio u dvodnevnoj posjeti Unsko-sanskom kantonu

Sindikati obrazovanja: Vlada HNŽ-a kupuje vrijeme

Premijer USK Nijaz Hušić u novogodišnjoj noći posjetio dežurne službe

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'