Bosna i Hercegovina     | 02.09.2019. 14:28 |

Počela nova školska godina u svim školama u BPK Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 2. septembra (FENA) - Nova školska 2019./2020. godina počela je danas u svim školama na  području Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde, potvrdio je Feni kantonalni ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija.

Po njegovim riječima, školska godina počela je po utvrđenom planu i programu a u svim osnovnim školama priređen je prijem za prvačiće.

- Sretni smo što ove godine imamo više prvačića u odnosu na prethodnu. Upisano je ukupno 249 prvačića koji će pohađati nastavu u šest osnovnih škola na području kantona. U saradnji s organizacijom World Wision i Centrom za socijalni rad BPK, tokom ove sedmice svim prvačićima bit će podijeljen školski pribor. U ovoj školskoj godini obezbijedili smo besplatne udžbenike za sve učenike drugih razreda osnovnih škola, u saradnji s resornim federalnim ministarstvom - kazao je Bešlija.

Dodao je da će u ovoj školskoj godini nastavu pohađati ukupno 2.734 učenika u osnovnim i srednjim školana na području BPK Goražde.

- Školsku godinu dočekali smo spremno i u smislu opremanja i adaptacije školskih objekata tokom raspusta. Okončana je i konkursna procedura za nastavni kadar. Zbog manjeg broja učenika bilo je tehnološkog viška ali zbrinuli smo oko 35 nastavnika po drugim školama kako niko ne bi ostao bez posla - pojasnio je resorni ministar BPK Goražde.

U skladu sa Školskim kalendarom koji je objavilo Ministartsvo za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport BPK-a Goražde, nastava u novoj školskoj godini traje do 9. juna 2020. godine, s tim što je zimski raspust za učenike planiran od 3. do 21. januara a proljetni raspust u prvoj sedmici aprila 2020. godine.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Radnici kompanije Emka Bosnia formirali sindikalnu organizaciju

Vrijedna oprema za Civilnu zaštitu Grada Goražda i Općine Foča u FBiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta