Najave     | 03.09.2019. 11:29 |

Prezentacija platforme 'Mediji za ljudska prava - Mapiraj.ba'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. septembra (FENA) - Platforma „Mediji za ljudska  prava - Mapiraj.ba“, koja nudi internetske alate za sistemsko praćenje i javno prezentovanje slučajeva kršenja ljudskih prava novinara, ali i građana, te posebno ranjivih i marginaliziranih grupa, bit će prezentirana u srijedu u EU Info Centru Sarajevo.

Ova interaktivna platforma je dio projekta „Mediji za ljudska prava“ koji implementira Udruženje BH novinari u saradnji sa Evropskom federacijom novinara i Centrom za edukaciju ProEduca, a uz finansijsku podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Po prvi put u BiH, ova platforma omogućava praćenje potreba i interesa svih učesnika informacionog procesa: novinara koji proizvode informacije i medijske zajednice generalno i građana, civilnog društva i lokalnih institucija vlasti koji dobijaju informacije ili su subjekt informisanja.

I jednoj i drugoj društvenoj grupi se krše osnovna ljudska prava, ali se također pojavljuju u ulozi onih koji narušavaju prava drugih: novinari putem neprofesionalnog izvještavanja i diskriminisanja u medijskim sadržajima, građani kroz upotrebu govora mržnje na društvenim mrežama i online portalima, i institucije vlasti kroz individualni i kolektivni pritisak na određene medije i novinare.

Partneri projekta rade na uspostavljanju međusektorskih mreža i jačanju saradnje organizacija civilnog društva, medija i institucija vlasti u promociji i zaštiti ljudskih prava, te njihovoj zajedničkoj edukaciji o standardima i politikama Evropske unije u oblasti ljudskih prava i demokratije, najavljeno je Udruženja BH novinari.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo