Kultura     | 03.09.2019. 13:31 |

Počeo rad na predstavi 'Što te nema'; Šantić povezao Mostar, Banjaluku i Beograd

FENA Saopćenje

MOSTAR, 3. rujna (FENA) - U Narodnom pozorištu Mostar počeo je rad na novoj predstavi "Što te nema" koju u koprodukciji rade Narodno pozorište Mostar, Hrvatsko narodno kazalište Mostar i Narodno pozorište Republike Srpske, dok je izvršni producent mostarski Gradski odbor SPKD "Prosvjeta".

Predstava se radi po tekstu Marijane Aracki iz Beograda, a režiju potpisuje poznati beogradski glumac i redatelj Erol Kadić. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

U predstavi glume glumci tri kazališne kuće: Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta RS Banja Luka; Šerif Aljić, Jasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar te Ivan Skoko iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Redatelj Kadić kaže kako je već godinama htio raditi predstavu u kojoj ću upotrijebiti sevdalinku kao glazbeni motiv.

"Onoga trenutka kada mi je u ruke došao tekst Marijane Aracki znao sam da imam dobru priču. Naša priča prati tragičnu ljubav Alekse Šantića i Anke Tomlinović. Mi se bavimo tom temom, ali idemo i kroz povijest Mostara i život Alekse Šantića. Probat ćemo da napravimo nešto što do sada u pozorištu nije bilo, a to je mjuzikl od sevdalinke", naveo je Kadić.

Napominje kako nije bilo lako napraviti saradnju "Prosvjete" i tri kazališne kuće iz Mostara i Banja Luke, ali da je to veliko dostignuće.

Predstava se radi povodom jubilarnih 100. Šantićevih večeri poezije koje će biti održane u Mostaru u listopadu ove godine.

Po prvi put u povijesti na "daske koje život znače" postavlja se priča o životu poznatog mostarskog pjesnika Alekse Šantića, a po prvi put se realizira i zajednički projekat tri pozorišne kuće iz Mostara i Banja Luke.

V.d predsjednika mostarske "Prosvjete" Sanja Bjelica Šagovnović kaže kako je predstava "Što te nema" najbolji način da se obilježe 100. jubilarne Šantićeve večeri poezije i da je sretna što su "Prosvjeta" i Šantić na zajedničkom projektu povezali Mostar, Banja Luku i Beograd.

"Naša misija je da kroz kulturu gradimo mostove i uspostavljamo pokidane veze. Nadamo se da će ova predstava biti samo početak dugoročne saradnje i prijateljstva svih sudionika u projektu", navela je Bjelica Šagovnović.

Premijere predstave "Što te nema" bit će odigrane u okviru manifestacije 100. Šantićeve večeri poezije, i to u Narodnom pozorištu Mostar 11. listopada, u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar 15. listopada, a u Narodnom pozorištu Banja Luka 24. listopada.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'