Svijet     | 03.09.2019. 13:59 |

Stoltenberg s Pompeom: NATO će nastaviti podupirati afganistanske snage

FENA Internet

BRUXELLES, 3. septembra (FENA) - NATO će i dalje podupirati afganistanske snage, obećao je u utorak generalni sekretar Jens Stoltenberg nakon razgovora s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom u vrijeme pojačanih američkih napora da ispregovaraju mirovni sporazum s talibanima. 

Sjedinjene Države  i talibani razgovaraju više od godinu dana kako bi pronašli političko rješenje i okončali 18-godišnji rat u Afganistanu. 

Glavni američki pregovarač  Zalmay Khalilzad rekao je u ponedjeljak da bi, prema nacrtu sporazuma usaglašenog s talibanima, SAD povukao gotovo 5.000 vojnika iz Afganistana i zatvorio pet baza unutar 135 dana.

Khalilzad je dodao kako sporazmu treba odobriti američki predsjednik prije nego što bude potpisan, prenosi AP.

Prošle sedmice je američki predsjednik Donald Trump najavio da će Washington gotovo prepoloviti prisutnost svojih vojnika u Afganistanu, na 8.600, ako se finalizira mirovni sporazum.

"NATO snažno podržava napore za postizanjem mira u Afganistanu", tvitao je Stoltenberg nakon susreta s Pompeom u Bruxellesu.

"Osuđujem nedavne strašne napade, a NATO će nastaviti predano podupirati afganistanske snage", dodao je.

Stoltenberg i Pompeo također su razgovarali o dugotrajnim naporima SAD-a da se povećaju evropska izdvajanja za odbranu unutar saveza te o pripremama za nadolazeći summit NATO-a Londonu u decembru, naveo  je dužnosnik NATO-a.

Pompeo je u Bruxellesu razgovarao i s novom predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen.

U utorak bi se trebao sastati s budućim predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom, predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Sassolijem i novim šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nikšić: Put u NATO je naša zakonska obaveza

Bećirović: NATO ima mandat prema Dejtonskom sporazumu da reaguje kada je ugrožen mir

Galić domaćin službenih aktivnosti organiziranih za 320 sudionika NATO konferencije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'