Bosna i Hercegovina     | 03.09.2019. 15:36 |

Goražde - Od SOS Kinderdorfa traži se objekat vrtića u trajno vlasništvo

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 3.septembra (FENA) - U gradskoj upravi Goražde održan je prošireni sastanak radne grupe za riješavanje statusa dječijeg vrtića SOS Kinderdorf Goražde.

Pored predstavnika gradske uprave, sastanku su prisustvovali i predstavnici vrtića te roditelji djece korisnika njegovih usluga, s ciljem da se pronađe najbolje rješenje za budućnost ove predškolske odgojno-obrazovne ustanove.

Razmatrana je nova ponuda SOS Kinderdorf Internacional koji objekat vrtića s kompletnim inventarom i uposlenicima nudi na period od deset godina, bez naknade. Predmet rasprave bio je i nacrt ugovora između gradske uprave i ove organizacije kao i odluka koja će se ponovo ponuditi Gradskom vijeću na usvajanje.

Učesnici sastanka  jednoglasno su usvojili zaključak da se prema investitoru i vlasniku, SOS Kinderdorf Internacional uputi dopis o vraćanju na prvobitnu odluku koja podrazumijeva prijenos vlasništva na Gradsku upravu Goražde.

''Imamo veliki problem kada je u pitanju odlučivanje po drugom prijedlogu koji nam je SOS Kinderdorf International dostavio. Povlačenje tačke s posljednje sjednice Gradskog vijeća s moje strane je opravdano i tada je bilo jedino rješenje, jer sam pouzdano znao da Odluka u obliku u kojem je predložena neće imati potrebnu većinu za usvajanje. Svi klubovi vijećnika iskazali su svoj stav da je potrebno da se Odluka doradi i bolje pripremi, te da se iznađe najbolje rješenje za sve strane“ - kazao je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

 On je podsjetio da je Grad Goražde prošle godine pristao na prijedlog koji je tada SOS Kindendorf International dostavio, da vrtić u trajno vlasništvo preuzme gradska uprava.

„Samo je još bio potreban potpis ugovora kod notara, međutim u međuvremenu SOS odustaje od svog prijedloga i šalje nam novi, što je neprihvatljivo pravno rješenje za nas. SOS Kinderdorf International nije ispoštovao svoje obaveze jer su oni dobili zemljište na 99 godina za obavljanje ove djelatnosti, međutim vidjet ćemo kako ćemo se mi odrediti po ovom pitanju. Zbog roditelja čija djeca koriste usluge dječijeg vrtića, zbog uposlenika i odnosa sa SOS Kinderdorf International, organizirali smo  sastanak kako bi pronašli najbolje rješenje. Predložio sam i evo prihvaćeno je da uputimo novi prijedlog prema Austriji i centrali SOS-a da se vrati prvobitna ponuda, a to je da potpuno preuzimemo objekat u trajno vlasništvo, te sve obaveze prema uposlenicima u skladu s relevantnim propisima''- kategoričan je Ramović.

Gradonačelnik Goražda već je zatražio hitnu sjednicu Kolegija Gradskog vijeća da se ova tačka s ponuđenim prijedlogom nađe na sjednici ovog  tijela.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana