Svijet     | 04.09.2019. 14:56 |

Netanyahu pozvao na bojkot HBO-ove serije o ubistvima palestinske djece

FENA Internet

TEL AVIV, 4. septembra (FENA) - Benjamin Netanyahu pozvao je Izraelce da bojkotuju jedan od najpopularnijih televizijskih kanala u zemlji zbog kako je on nazvao "antisemitskom" TV serijom.

Izraelski premijer pozvao je na ovaj bojkot u objavi na Facebooku nekoliko sati prije nego što je pokušao zaustaviti lokalnu TV stanicu Channel 12 da objavi materijal koji bi ga inkriminirao u istrazi o njegovim navodnim ilegalnim aktivnostima, piše britanski The Independent.

Protiv Netanyahua se vode tri istrage kojima je u fokusu prevara, primanje mita i kršenje povjerenja. On se također nalazi usred predizborne kampanje, a bori se da održi snažno vodstvo na općim izborima koji trebaju da se održe 17. septembra.

Kompanija Keshet, koja je vlasnik Channel 12, ista je kompanija koja je koproducent HBO-ove serije Naši dječaci (Our Boys), prve serija ovog kanala koja je snimljena i na hebrejskom i na arapskom jeziku.

Serija koja se sastoji od 10 epizoda, a koja je počela s emitovanjem 12. augusta, fokusira se na otmicu i ubistvo palestinskog tinejdžera Muhameda Abu Hdeira od strane jevrejskih ekstremiste u ljeto 2014. godine.

Članovi militantne islamističke grupe Hamas su to ljeto oteli i ubili trojicu izraelskih tinejdžera.

Otkriće tijela dvojice šesnaestogodišnjaka i jednog devetnaestogodišnjaka u blizini grada Hebrona nakon intenzivne dvoiposedmične potrage bila je poticaj za ubistvo Abu Hdeira.

Izraelski autori serije, Hagai Levi, Joseph Cedar i Tewfiq Abu Wael, već su primili prijetnje smrću od krajnje desničarskih Izraelaca.

Tokom ove sedmice, novinar Channela 12 Guy Peleg, objavljivao je detalje optužnice za korupciju protiv Netanyahua.

Prema svjedočenju Pelega, koji se vodi kao svjedok tužilaštva, navodi se da je premijer intervenirao u regulatornim odlukama Ministarstva komunikacija, od čega su imali finansijsku korist njegovi prijatelji tajkuni.

Netanyahu je poslao zahtjev Centralnoj izbornoj komisiji da se zabrani objavljivanja detalja njegovih optužnica uoči izbora, ali mu je taj zahtjev odbijen.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U izraelskom napadu ubijeno 38 osoba u blizini Alepa

ICJ naredio Izraelu da poduzme mjere na osiguranju pomoći za Palestince u Gazi

Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!