Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 15:02 |

Utvrđen program obilježavanja Dana oslobođenja – Dana BPK i Grada Goražde

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 4.septembra (FENA) -  Odbor za obilježavanje značajnih događaja i datuma iz Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina, danas je utvrdio konačan program obilježavanja 18. Septembra, Dana oslobođenja – Dana BPK i Grada Goražda.

Predsjednica Odbora, premijerka BPK Goražde Aida Obuća, naglasila je da će jedan od najznačajnijih datuma novije historije u ovom dijelu BiH, biti obilježen nizom sadržaja u okviru višednevnog programa.

- Program počinje u subotu, 7. Septembra, a završava krajem mjeseca. Jako puno događaja i aktivnosti je planirano i smatram da će građani biti jako zadovoljni. Prije svega izdvojit ću 15. Memorijalni malonogometni turnir „Alija Izetbegović“ koji se odigrava u periodu od 20. do 22. Septembra, zatim pozorišne predstave, promocija knjige gosp. Vlatka Glavaša, koncerti, kao i jedna aktivnost rock škole u koju će biti uključeni i ratni komandanti uz održavanje historijskog sata, ovoga puta ne u školama već na spomen izletištu „Rorovi“ – precizirala je Obuća.

Programom su, između ostalog, predviđeni  i tradicionalni memorijalni sportski događaji, zatim sportska natjecanja u znak sjećanja na ratne Sportske igre goraždanskog okruga (SIGO). U svim lokalnim zajednicama planiran je obilazak mezarja i odavanje počasti poginulim braniocima, dio programa je svečana sjednica gradskog vijeća i Skupštine BPK Goražde kao i obilježavanje godišnjice mobilizacije policije.

Koncert za mlade u Goraždu priredit će Rock škola  a za one nešto starije Udruženje „Safet Isović“ organizuje noć sevdaha. U organizacionom odboru vjeruju da će ovi i drugi događaji izazvati interesovanje javnosti.

- Želimo da građane podstaknemo da učestvuju u obilježavanju ovog datuma i da svi ovi događaji budu posjećeni u što većem broju nego što je to bio slučaj proteklih godina i da zajedno dijelimo ponos na ono što se desilo 1992. godine – kazala je Obuća.

Program obilježavanja Dana BPK i Grada Goražda počinje u subotu 7, septembra, otvaranjem centralnog spomen obilježja pripadnicima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata u haremu džamije u Kapovom Hanu u Čajniču, dok će se u Gradskoj dvorani u Goraždu održati tradicionalni rukometni turnir „Mirsad Hurić – Hura“. 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Potpisan Ugovor o sufinansiranju prvog servisnog centra za djecu s teškoćama u razvoju u BPK-u

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo