Stranačke aktivnosti     | 04.09.2019. 16:58 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Ibrahim Delić gradonačelniku Goražda: Ako radite po zakonu, zašto ste zabrinuti?

Zastupnik Naše stranke u Bosansko-podrinjskom kantonu Ibrahim Delić pisao je Svjetskoj banci povodom izgradnje obaloutvrda na rijeci Drini u Goraždu. Svjetska banka kreditor je tog projekta. Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović tim povodom optužio je Delića da time ugrožava i ostale projekte važne za Goražde.

Delić kaže da razloga za zabrinutost nema ako je urađeno sve po zakonu. Njegov odgovor prenosimo u cijelosti:

„Zbog gradonačelnikovih dezavuisanja, neophodno je javnost upoznati sa činjenicama. Da je gradonačelnik želio upoznati javnost s detaljima projekta izgradnje obaloutvrde, do mog pisanja Svjetskoj banci ne bi ni došlo, bili bismo u prilici na vrijeme ispraviti sve što je u tom projektu protivzakonito, nelogično i štetno za građane.

Povod za izgradnju obaloutvrde je poplava koja je zadesila Goražde 2010. godine. Ona je prouzrokovana ljudskim faktorom, odnosno režimom rada hidroelektrana Mratinje i Višegrad. Sam gradonačelnik je naveo da su podignute i tužbe protiv Hidroelektrane Mratinje. Ne radi se, dakle, o elementarnoj nepogodi niti trajno izmijenjenim vodotokovima i plavnim nivoima od kojih opasnost, koja je nepredvidiva, vreba u svakom trenutku. Goražde taj problem nema.

No, ako smo toliko ekonomski napredna zajednica, možemo se baviti izgradnjom obaloutvrde kako bismo prevenirali i posljedice poplava uzrokovanih ljudskim faktorom. U tom slučaju, obaloutvrdu je potrebno izgraditi u saradnji s Novim Goraždem, općinom u RS-u, dok u toj Općini nemaju namjeru da to urade.

Pa, iako je gradnja besmislena, načelniku bi se na njenom insistiranju moglo i oprostiti da su ta sredstva, kako on to predstavlja, donacija Svjetske banke. Istina je da se radi o kreditu od 10 miliona KM koji će vraćati naši građani.

Osim što će morati vraćati dugove za besmislen projekt, brojni građani su oštećeni i na drugi način. Vlasnici parcela uz Drinu su potpuno isključeni u ovom procesu. Radovi se izvode i na privatnim parcelama za koje nisu rješeni imovinsko-pravni odnosi. Vjerovatno će slijediti tužbe i dodani troškovi Grada Goražda. Prema zakonima vlasnici parcela na kojima se gradi i susjednih parcela koje graniče s obaloutvrdom su trebali biti uključeni od urbanističke saglasnosti pa do izdavanja rješenja o građenju.

Sve navedeno je samo dio problema zbog kojeg su gradonačelnik i gradska administracija odbijali informirati javnost o detaljima projekta.

Načelnik je i u saopštenju u kojem se bavi mojim radom na ovom pitanju indirektno priznao nezakonitost vlastitog poslovanja. Tamo stoji: 'Ovim pismom gosp. Delić nanio je nesagledivu štetu za buduće projekte u Gradu Goraždu čija vrijednost se procjenjuje na oko 20 miliona konvertibilnih maraka, te štetu za ugled Grada koju ćemo teško popraviti.' Ako je sve rađeno po zakonima i procedurama, razloga za zabrinutost ne bi trebalo biti.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Kojović i Rudik: Ukrajina i BiH zajedno protiv ruskog uticaja

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta