Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 17:35 |

Svjedočenja na suđenju za zločine u selima Alići i Ekići kod Bosanskog Novog

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Na suđenju za zločine u selima Alići i Ekići kod Bosanskog Novog, svjedok odbrane govorio je o porodičnim odnosima i kontaktima sa optuženim Mirkom Odžićem.

Dragan Baltić kazao je da je Odžić njegov polubrat po ocu. Objasnio je da imaju različito prezime, jer je Odžić u revoltu zbog sudskog spora sa ocem u vezi alimentacije, uzeo majčino prezime.

Svjedok je kazao da je povremeno viđao Odžića, koji je odrastao u Urijama kod Novog Grada. Naveo je da optuženi nikad nije živio u Jošavi.

On je potvrdio da je Odžić bio na sahrani njegovog brata Radenka Baltića i da je otišao "u suton", odnosno "pred noć". Neki svjedoci ranije su naveli da su se ubistva u Alićima i Ekićima dogodila nakon sahrane Radenka Baltića.

Za ubistva 24 Bošnjaka u Alićima i Ekićima s Odžićem su optuženi Ljuban Babić, Ranko Balaban, Rajko Karlica, Milenko Brčin, Mirko Odžić, Milenko Babić, Ratko Goronja, Nikola Reljić, Dragan i Ranko Baltić, Miroslav Kapetanović i Ranko Grab.

Prema optužnici, oni su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili progon nesrpskog stanovništva - ubistvima, prisilnim preseljenjem, mučenjem i drugim nečovječnim djelima.

Svjedok Baltić je kazao da je i Goronja bio na sahrani njegovog brata, a da prvoptuženog Ljubana Babića poznaje kao čovjeka "prve kategorije".

On je potvrdio da se u dva sela sedam ljudi zove Dragan Baltić, kao i da je nedavno poginula osoba koja se zvala Mirko Odžić.

Suđenje se nastavlja 11. septembra, javio je danas BIRN.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Egipat osudio 14 osoba, uključujući aktiviste za ljudska prava, pod optužbama za terorizam

Po nalogu Tužilaštva BiH i OJT Prijedor uhapšeno pet osoba osumnjičenih za izborne nezakonitosti

Biračko mjesto u Hozićima još nije otvoreno, na biralište doneseni popunjeni listići

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom