Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 18:15 |

General Mašović na 13. konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana

FENA Saopćenje

 SARAJEVO, 4. septembra (FENA) - Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović učestvovao je na 13. konferenciji načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B9), koja je održana 3. i 4. septembra u Bukureštu, Republika Rumunija. 

U obraćanju učesnicima Konferencije, tokom uvodne sesije, general Mašović je istakao značaj jačanja saradnje između članica B9 inicijative, te mogućnosti za uspješno i zajedničko suprostavljanje savremenim sigurnosnim izazovima.

- Cyber napadi postaju sve prisutnija prijetnja i izazov za sve zemlje i njihove oružane snage, te s tim u vezi smatram da bi bilo izuzetno poželjno da zemlje koje mogu ponuditi iskustvo i znanje iz ove oblasti ponude edukaciju, a kroz postojeće programe vojne saradnje - rekao je general Mašović.

Govoreći o zajedničkom djelovanju na regionalnom nivou naglasio je značaj regionalne saradnje a imajući u vidu povećane zahtjeve za učešćem u mirovnim misijama širom svijeta, naglasio je da bi ovaj forum bio pogodan za razmatranje jedne platforme koja bi omogućila zajedničko učestvovanje u mirovnim misijama, što bi bio idealan model za poboljšanje regionalne saradnje.

General Mašović je podsjetio da su Oružane snage BiH u 2019. godini povećale svoje prisustvo u mirovnim misijama slanjem dodatnog personala odnosno EOD tima u NATO vođenu misiju pod nazivom Misija „Odlučne podrške“ u IR Afganistan, te sa dodatnim štabnim ofcirima u EU i UN misijama.

Na kraju izlaganja izrazio je uvjerenje da će se dosadašnja saradnja u okviru foruma B9 kroz postojeće i nove aktivnosti nastaviti i unaprijediti, u cilju jačanja regionalne stabilnosti, te smanjenju troškova oružanih snaga kroz dijeljenje kapaciteta i sposobnosti.

Tokom ovogodišnje Konferencije, između ostalog, izvršena je prezentacija godišnjih izvještaja o radu Koordinacijske grupe, zatim prezentacija o temi „Nedostaci i izazovi UN-a u operacijama održavanja mira u svijetu“, prezentacija o zajedničkoj vježbi „Balkanski most 2019“ koja će se održati u septembru u Sofiji, te prezentacija „Pregled regionalne sigurnosti“.

Forum B9 predstavlja izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regionu, a članice su: Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Sjeverna Makedonija, Rumunija, Srbija, Turska i Crna Gora.

Pored predstavnika zemalja učesnica, kao gosti Konferencije učestvovali su predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, te Združene komande NATO snaga u Napulju, kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno predstavnici oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.

Konferencija je završena potpisivanjem Zajedničke izjave o potvrdi želje za jačanjem zajedničke regionalne saradnje između oružanih snaga, u cilju promocije regionalne stabilnosti i sigurnosti, kao i jačanju već  uspostavljenih i traženju novih mehanizama saradnje u regiji Balkana.

U sastavu delegacije Oružanih snaga BiH koja učestvuje na Konferenciji, pored generala Mašovića, su i šef kabineta NZŠ OS BiH brigadir Edin Fako i oficir za saradnju sa OS SAD i neevropskim zemljama u ZŠ OS BiH pukovnik Jovo Pujić, saopćeno je iz MOBiH-a.                                                                                                    

                                                        

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

NATO podržava kontinuiranu obuku Oružanih snaga BiH

Primopredaja donacije Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Podrška Kraljevine Norveške Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo