Bosna i Hercegovina     | 04.09.2019. 19:05 |

Ramić: Osigurano 165.000 KM za 15 povratničkih porodica u Prijedoru

FENA Saopćenje

PRIJEDOR, 4. septembra (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i krajnji korisnici potpisali su danas ugovore o dodjeli građevinskog materijala za 15 povratničkih porodica.

Ukupna vrijednost potpisanih ugovora je 165.000 KM koje je osiguralo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica. Za područje Prijedora u proteklom mandatu to ministarstvo osiguralo je novac za obnovu oko 50 stambenih jedinica povratnicima izdvojivši 505.000 KM.

Ministar Ramić pojasnio je da je uglavnom riječ o donaciji građevinskog materijala za obnovu kuća, ali je napomenuo da je namjera Ministarstva da bude prisutno na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine te osigura podršku svim povratnicima.

- Ukoliko od jedinica lokalne samouprave imate partnersku saradnju i podršku, kao i sufinansiranje povratničkih projekata, onda se zajedno uradi dosta više - dodao je Ramić.

Povratnici s područja Prijedora uključeni i u druge programe Ministarstva, tako je u proteklom periodu osigurano oko dva miliona KM za projekte infrastrukture, održivog povratka te humanitarne programe, ali i programa koji su namijenjeni mladima.

Korisnici danas uručene pomoći su odabrani putem javnog poziva Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica iz dvogodišnjeg programa, kojim je do sada obuhvaćena obnova i rekonstrukcija stambenih objekata u oko 70 općina na području cijele Bosne i Hercegovine, saopćeno je.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ademović u Prijedoru: Potreban jači institucionalni odgovor na uznemiravanje povratnika

IGK - Genocid u Prijedoru ostaje opomena čovjeku i čovječanstvu

S božićnog koncerta u Prijedoru poslane poruke mira, ljubavi, dijaloga i tolerancije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo