Stranačke aktivnosti     | 05.09.2019. 10:33 |

Saopćenje za javnost GDS BiH

FENA Saopćenje

Prolaze datumi i dani fiksirani u javnosti kao odlučujući za opstojnost BiH  i njene državljane. Društvo tapka u mjestu.dok prolazi kroz svakovrsne političke parade i povorke koje  se ritualno smjenjuju jedna za drugom.U javnom prostoru  dominiraju rasprave u kojima je prepoznatljivo sistematsko građenje paralelnih svijetova u zajednici  strogo kontrolisanih,  samo/cenzuriranih poruka  i proizvođenje klime netrpeljivosti jednih prema drugima. Sva bitna pitanja razvoja društva postaju drugorazredna u odnosu na realizovane i najavljene odluke, povorke i parade.

Uime  ljudskih prava i sloboda upućuemo poruku kojom želimo ukazati na potrebu da se otvori suštinski dijalog u društvu i donošenje zakona kojima će svim građankama i građanima biti garantovana jednaka prava na razvoj i život u skladu sa važečim konvencijama Evrope i međunarodnim rezolucijama i deklaracijama o pravima čovjeka.Treba naglasiti da su svi ti dokumenti  sastavni /obavezujući/dio Ustava BiHSamo na taj način onemogućava se svaki oblik diskriminacije. 

Poruku za one koji ne razumiju vrijednost i značenje raznolikosti i ljudske prirode u prostorvremenu ,kao i za one koji znaju i shvataju ali, iz njima i drugima poznatih razloga, uvjeravaju sebe i druge da su baš i samo oni izuzetni i po/ovlašteni tumači "granica" prava i sloboda.

Povod za ovu i ovakvu poruku nametnuo se nakon trenutno nametnutih javnih rasprava,konflikata i ne/stvarnih pitanja,lićnih i opštedruštvenih pobuda,dilema i kontroverzi o demokraciji i toleranciji i ne/dozvoljenim pravima i slobodama čovjeka .
Poruka,,u svojoj suštini,glasi:

KO NE POŠTUJE SEBE NE POŠTUJE NI DRUGOG I DRUGAČIJEG.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

GDS uputio poziv Schmidtu da 11. juli proglasi za Dan žalosti u BiH

Spahić: Hanuka se u BiH dočekuje sa radošću

Saopćenje za javnost GDS-a BiH

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu