Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 11:45 |

MOBiH-Konferencija o jačanju profesionalizma i naporima borbe protiv korupcije

FENA Saopćenje

SARAJEVO,  5. septembra (FENA) - Generalni inspektorat Ministarstva odbrane BiH bio je organizator konferencije o poduzimanju mjera u jačanju profesionalizma, integriteta i naporima borbe protiv korupcije u  Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, koja je ranije ovog mjeseca održana u Konjicu.

Konferenciju je vodio generalni inspektor Ministarstva odbrane brigadni general Mirsad Ahmić. Okupila je vodeće osobe iz sistema odbrane u Bosni i Hercegovini, uključujući predstavnike iz Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH, rukovodioce vjerskih ureda u MO BiH, sekrеtаra i pomoćnike ministra odbrane i rukovodioce organizacijskih cjelina u MO BiH, generale i komandante ranga brigada OS BiH, ali i partnere Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH iz Štaba NATO u Sarajevu, Štaba NATO u Briselu, EUFOR-a i Centra za integritet u odbrambenom sektoru (CIDS) iz Osla.

Generalni inspektor Ministarstva odbrane brigadni general Mirsad Ahmić prezentirao je, u uvodnom predavanju, mjesto i ulogu Generalnog inspektorata i sistema inspektora u MO i OS BiH, kao i mjere i aktivnosti koje Generalni inspektorat i sistem inspektora u MO i OS BiH, ali i MO i OS BiH u cjelini poduzimaju u oblasti jačanja integriteta i prevencije i borbe protiv korupcije.

Gost konferencije bio je, uime Generalnog inspektora Vojske Sjedinjenih Američkih Država, generalni inspektor Nacionalne garde Maryland brigadir Mark Lent.

Izlaganje je bilo fokusirano na značaj profesionalizma i općenito sistema Generalnog inspektorata u Vojsci SAD-a, a brigadir Lent podsjetio je i na suradnju Generalnog inspektorata Vojske SAD-a i Generalnog inspektorata Ministarstva odbrane BiH fokusirajući se na značaj školovanja i educiranja inspektora iz MO i OS BiH u školi inspektora Vojske SAD-a.

Prezentirajući glavne zaključke generalmajor Ivica Jerkić, koji se obratio uime načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, naglasio je da će se aktivno nastaviti s mjerama i aktivnostima na provođenju Plana integriteta i implementacije Strategije za prevenciju i borbu protiv korupcije u MO i OS BiH, nastaviti s jačanjem kapaciteta u oblasti integriteta i prevencije i borbe protiv korupcije, te poduzeti mjere za poboljšanje uvjeta života i rada pripadnika OS BiH.

Naglašeno je i opredjeljenje za nastavak suradnje sa svim subjektima u oblasti izgradnje integriteta i na međunarodnom planu, kao i nastavak provođenja obuke s pripadnicima MO i OS BiH iz oblasti integriteta u okviru promocije vojnog poziva.

Na Konferenciji su se obratili i parlamentarni vojni povjerenik u BiH Boško Šiljegović, samostalni izvršilac za pitanja odbrane i civilnog komandovanja nad Oružanim snagama BiH u Predsjedništvu BiH Ranko Ninković, komandantica Štaba NATO u Sarajevu brigadna generalica Marti J. Bissell, predstavnica programa izgradnje integriteta Štaba NATO u Briselu Nadja Milanova, predstavnik CIDS-a iz Osla Ahmet Alibašić, sekretar Ministarstva odbrane Muhamed Smajić i načelnik Štaba EUFOR-a u BiH brigadni general Laszlo Szabo, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MO BiH.

Konferencija o temi 'Poduzimanje mjera u jačanju profesionalizma, integriteta i naporima borbe protiv korupcije u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH', održana je 3. i 4. septembra u Konjicu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Konferencija u Sarajevu - Žene u turizmu ruše prepreke i oblikuju budućnost

Mostar domaćin naučno-stručne konferencije o umjetnoj inteligenciji u BiH

U maju Prva konferencija nacionalnih manjina Bosne i Hercegovine

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo