Bosna i Hercegovina     | 05.09.2019. 11:41 |

Počela sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. septembra (FENA) - Vlada Federacije BiH će se, na današnjoj sjednici koja je počela u Sarajevu, izjasniti o Prijedlogu odluke o usvajanju Programa kreditnih plasmana za podsticaj zapošljavanja i održavanja zaposlenosti iz sredstava Federalnog zavoda za zapošljavanje, koju je donio Upravni odbor ovog zavoda.

Kako je predloženo, krediti za novo zapošljavanje bi, po novouposlenom radniku, iznosili za industrijsku proizvodnju 25.000 KM, a za zanatstvo i usluge, poljoprivrednu proizvodnju i održavanje starih zanata 20.000 KM. Kada je riječ o kreditima s ciljem održavanja postojeće zaposlenosti, oni iznose 10.000 KM po uposleniku, bez obzira na privrednu granu.

Federalna vlada će, u funkciji Skupštine Razvojne banke FBiH, razmatrati predloženo odobravanje Gradu Mostaru 250.000 KM, iz sredstava ostvarenih prodajom preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH. Ovaj iznos je namijenjen realizaciji infrastrukturnih projekata za koje nisu osigurana sredstva u Budžetu ovog grada. Vlada će se, ujedno, izjasniti i o zahtjevu za izdvajanje sredstava s pozicije tekuće rezerve u ukupnom iznosu od 462.069 KM za podršku Budžetu Grada Mostara za 2019. godinu.

Pred članovima Vlade je izvještaj Agencije za privatizaciju u FBiH o kontroli izvršenja obaveza iz kupoprodajnih ugovora u postupku privatizacije sa stanjem 31.12.2018. godine. Na osnovu izvještaja kantonalnih i Agencije za privatizaciju u FBiH, od ukupno 1.271 kupoprodajnog ugovora, 1.085 ili 85,36 posto je izvršeno, a 66 ili 5,19 posto je aktivno i još su predmet kontrole.

Vlada FBiH će razmatrati informaciju, s predloženim zaključcima, o tužbi koju je Republika Srpska pokrenula za naknadu štete zbog neizvršenja poravnanja prihoda od neizravnih poreza.

Federalno ministarstvo trgovine je za današnju sjednicu pripremilo informacije o direktnim stranim ulaganjima u FBiH za 2018. godinu, o registrirarnim predstavništvima stranih osoba u FBiH zaključno sa 30.6.2019. godine, kao i  prošlogodišnjem poslovanju slobodnih zona Holc d.o.o. Puračić, Vogošća d.o.o. Vogošća, Visoko d.o.o. Visoko i Hercegovina d.o.o. Mostar, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo