FENA biznis     | 05.09.2019. 12:43 |

Sparkasse Bank omogućila praksu za prvu generaciju srednjoškolaca

FENA Saopćenje

Tim Sparkasse Bank je danas u svom sjedištu u Sarajevu upriličio prezentaciju i druženje za svoje buduće praktikante iz prve generacije srednjoškolaca koji se obrazuju po dualnom sistemu. Sedam učenika iz Srednje ekonomske škole iz Sarajeva će tokom naredne tri godine obavljati praksu u Sparkasse Bank te su danas upoznali svoje mentore koji će ih pratiti do sticanja diplome bankarskog tehničara.       

Njemački model dualnog stručnog obrazovanja, gdje srednjoškolci teoretsku nastavu upotpunjuju praktičnim radom u kompanijama, ove godine se prvi put implementira u Bosni i Hercegovini na inicijativu Predstavništva njemačke privrede u BiH (AHK) te Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

U okviru ovog projekta, učenici drugih, trećih i četvrtih razreda Srednje ekonomske škole u Sarajevu, smjer bankarski tehničar, će dva do tri dana u sedmici imati praktični dio nastave u nekoliko vodećih banaka u BiH. Uloga banaka nije samo pružiti mentorstvo i omogućiti praktičnu primjenu stečenih znanja na konkretnim poslovima, nego i učestvovati u procesu ocjenjivanja.    

Lejla Mulalić, direktorica Direkcije za upravljanje ljudskim resursima Sparkasse Bank je poželjela učenicima dobrodošlicu u tim banke, te ocijenila program dualnog školovanja kao vrlo pozitivnu inicijativu u vrijeme kada je trend odlazaka mladih u BiH postao zabrinjavajući:

„Mi smo apsolutno opredijeljeni da podržavamo razvoj mladih u BiH, i proteklih godina smo bili aktivni u raznim segmentima, od edukacije do jačanja poduzetničkog duha. Međutim, ovaj projekat se zaista izdvaja – prihvatili smo ga sa velikim entuzijazmom, jer može pokrenuti   sistemsko, dugoročno unapređenje obrazovnog modela sa pozitivnim efektima na bh. privredu. Dualni koncept stručnog obrazovanja se pokazao uspješnim u Evropi, jer spoj teoretskog znanja i praktičnog iskustva mlade ljude čini kompletnim i konkurentnim kandidatima na tržištu rada, i to odmah po završetku školovanja. Ovo je odličan način da ih osnažimo, ali i pokažemo jednu novu, pozitivnu perspektivu poslovnog života koji mogu graditi ovdje u BiH, a ne negdje drugo!“ 

ZA KORIŠTENJE USLUGE FENA.BIZ KONTAKTIRAJTE MARKETING SLUŽBU: marketing@fena.ba.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Krediti za preduzeća Sparkasse Banke uz garanciju Garantnog fonda Republike

Organizovano umrežavanje austrijskih i bh. turističkih agencija

Osiguranje na dlanu: Kupovina Vienna osiguranja putem Sparkasse SIMPL mBankinga

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo