Stranačke aktivnosti     | 05.09.2019. 13:13 |

Priopćenje za javnost HDZ-a BiH

FENA Saopćenje

Brkić: Put u EU i NATO-u vanjskopolitički prioriteti BiH, ali bez vlasti nema napretka 

- Kako ni godinu dana nakon održanih izbora nisu implementirani izborni rezultati, BiH je u zastoju i nema nikakvog napretka na putu u EU. Pristupanje EU je jedan od glavnih vanjskopolitičkih ciljeva BiH. Nužno je napraviti zaokret, a prvi korak mora biti formiranje vlasti, izjavio je Josip Brkić, zamjenik ministra vanjskih poslova BiH i međunarodni tajnik HDZ-a BiH.

- Europska komisija je, u više navrata, pozvala na bezuvjetno formiranje Vijeća ministara kako bi BiH nastavila europski put, te stekla status države kandidata. Nažalost, bez novog Vijeća ministara EU u BiH nema partnera u pregovorima, kazao je Brkić.

- Svi pozitivni pomaci na europskom putu BiH; od stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), podnošenja Zahtjeva za članstvo u EU, završetka procesa odgovora na pitanja EK i dostavljanje, a kroz uspješno funkcioniranje Mehanizma koordinacije, rezultiralo je Mišljenjem koje je Europska komisija dostavila BiH, uz preporuke koje je nužno žurno razmotriti i implementirati. U svim ovim procesima dužnosnici HNS-a i HDZ-a BiH bili su predvodnici.

Pristupanje NATO savezu drugi je važan vanjskopolitički cilj BiH. Hrvatski dužnosnici su svojim aktivnim zalaganjem pomogli u intenziviranju odnosa s međunarodnim partnerima.

“U pogledu pristupanja, institucije BiH, kao i Povjerenstvo za NATO integracijski proces (PNIP), na čijem sam čelu, već su prije osam mjeseci izradile i dostavile prvi nacrt Godišnjeg državnog plana (ANP), koji će, vjerujem i očekujem, Vijeće ministara BiH, sukladno ranijim odlukama Predsjedništva BiH te Ustavu i zakonima, konačno uvrstiti na dnevni red, raspraviti i poslati u sjedište NATO-a u Bruxellesu. Državni tajnik Mike Pompeo je, u posebnom pismu upućenom Predsjedništvu BiH, istaknuo pohvale za naš rad.’’

- Ne smijemo zaboraviti da NATO nije samo vojni nego i politički savez koji dijeli vrijednosti slobode, demokracije, pluralizma i konsenzusa, koje BiH može duboko ukorijeniti pristupanjem NATO-u. Pristupanje Europskoj uniji i NATO-u ne predstavlja zapreku BiH u pogledu suradnje i s državama koje nisu članice navedenih saveza - zaključio je Brkić.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

HDZ BiH: Domaći dužnosnici moraju predvoditi političke procese i europske integracije BiH

Priopćenje za javnost ŽO Mladeži HDZ BiH ŽSB

Priopćenje za javnost Gradskog odbora Mladeži HDZ-a BiH Široki Brijeg

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo