Kultura     | 05.09.2019. 14:33 |

Izložba o prvoj sarajevskoj balerini Riki Levi otvara Balet Fest Sarajevo

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 5. septebra (FENA) - Izložbom "Veliki format" o Riki Levi, prvoj profesionalnoj balerini iz Sarajeva i primabalerini Narodnog pozorišta u Beogradu, 19. septembra u Galeriji Novi Hram bit će otvoren deseti Balet Fest u Sarajevu.

Predsjednica Udruženja "Balati" Edina Papo danas je predstavila izvanredan i bogat program Balet Festa, na kojem će publika do 25. decembra, pored plesa, moći uživati u izložbama, stručnim razgovorima te muzičko-scenskom performansu.

Papo je naglasila da će pored izložbe o umjetnici velikog igračkog i solističkog talenta, publika biti počašćena performansom glumaca i plesača o Levinom bogatom iskustvu.

Istakla je da će narednog dana, 20. decembra u Narodnom pozorištu Sarajevo biti odigrana sjajna teatarska, muzičko-scenska predstava španske kulture, flamenco, pod nazivom "Andró" koju potpisuje Pilar Andújar. Pred zanimljivih igrača, istakla je Papo, publika će imati priliku vidjeti spoj i poimanje tradicionalnog i savremenog flamenca.

Neobična izložba "Umjetnost Homo Ludensa" akademske kiparice Elme Alić-Šobot, kojim autorica kroz skulpture prikazuje umjetnost plesa, bit će otvorena istog dana u Narodnom pozorištu Sarajevo.  

Predstava za djecu i mlade "Carevo novo odelo" Bitef Dance Company iz Srbije, čiju je režiju i tekst uradila Jelena Kajgo, bit će održana 23. septembra u Narodnom pozorištu, dok će stariji ljubitelji te plesne umjetnosti moći prisustvovati Konferenciji BFS-a o historiji umjetnosti baleta - Giselle u utorak, 24. septembra u Bošnjačkom institutu - Fondacija Adil Zulfikarpašić.

Balet Fest Sarajevo bit će zatvoren dramskom baletnom predstavom "Doktor Živago" Slovenskog narodnog kazališta Ljubljana, koreografa Jiřía Bubeníčeka, 25. novembra u Narodnom pozorištu.

- Kultura nam treba, i zbog toga je i trebamo njegovati, a samim tim i balet - zaključila je Papo pozivajući sve ljubitelje te umjetnosti da uživaju u klasičnom i tradicionalnom baletu desetog Balet Festa Sarajevo.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Dan nezavisnosti BiH nizom sadržaja biće obilježen u BPK Goražde

Poziv za sudjelovanje u edukativnom programu 'Heroine u STEM-u'

KSB: Prioritet Vlade u 2024. bit će projekti od interesa za kanton i općine

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana